Голова Ради Стефанчук пояснив, чому закон про олігархів запрацює після війни

Він не визнає, що закон, який ухвалив парламент був юридично недосконалим
Головне
Голова Ради Стефанчук пояснив, чому закон про олігархів запрацює після війни
Верховна Рада
23 Вересня 2023, 14:31
читать на русском

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що «закон про олігархів» уже показав свою ефективність, але Україна домовилася з Єврокомісією, що імплементація цього закону, включно з формуванням реєстру олігархів, розпочнеться після завершення війни.

Про це спікер ВР розповів в інтервʼю Радіо Свобода.

«Ми домовилися з Єврокомісією, що імплементація закону буде призупинена до моменту завершення війни. А імплементація закону – це у тому числі це створення реєстру олігархів», – сказав Стефанчук.

Стефанчук не визнає, що закон, який ухвалила Верховна Рада, був юридично недосконалим.

«Що таке «юридично недосконалий»? Є просто два шляхи, якими ми йдемо. І про це говорить Венеційська комісія. Що є шлях ухвалення окремого закону, є шлях розвитку іншого галузевого законодавства. Ми пішли першим шляхом. Але паралельно розвиваючи другий. Тому чи він юридично досконалий, чи ні? Я думаю, що покаже практика після того, як він почне імплементацію. Але мені здається, що вже навіть до моменту його вступу в силу була показана ефективність цього закону. Оскільки дуже багато олігархів почали позбавлятися свого майна, своїх ресурсів для того, щоб не потрапляти в пул цих осіб – олігархів», – сказав Стефанчук.

Раніше повідомлялось, що Кабмін призупинив створення реєстру олігархів. Реєстр олігархів створять через три місяці після закінчення війни.

Нагадаємо, наприкінці червня 2022 РНБО України затвердила Положення про реєстр олігархів, а президент Володимир Зеленський своїм указом ввів його у дію.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у липні 2022 заявив, що в Україні вже готовий реєстр олігархів, але ще не було жодного рішення, щоб когось до нього вносити.

Читайте також

1