Google представила заміну JPEG-формату з поліпшеним стисненням

Компанія впроваджуватиме Jpegli у свої продукти та активно популяризуватиме цей новий формат серед інших розробників.
Google представила заміну JPEG-формату з поліпшеним стисненням
5 Квітня 2024, 23:58
читать на русском

JPEG є одним із найпоширеніших форматів для зберігання зображень, попри те, що він по суті не змінювався з 1992 року. Google придумала, як поліпшити формат, представивши альтернативу під назвою Jpegli.

Jpegli – "прокачана" версія JPEG, яка, за словами Google, на 35% ефективніше стискає зображення з високими налаштуваннями якості. Серед інших переваг Jpegli:

Висока якість: нова версія формату використовує більш точні і "психовізуально ефективні" обчислення, завдяки чому зображення виходять чіткішими і з меншою кількістю спостережуваних артефактів.

Швидкість: Jpegli працює порівняно за швидкістю з libjpeg-turbo і MozJPEG. Завдяки цьому веброзробники можуть легко вбудувати нову бібліотеку в робочі процеси, не жертвуючи продуктивністю кодування або використанням пам'яті.

Глибина кольору: бібліотека може кодувати зображення з виділенням 10 і більше бітів. Традиційні рішення для кодування JPEG пропонують тільки 8-бітну динаміку на компонент, що призводить до артефактів на плавних градієнтах.

Ефективність стиснення: Jpegli стискає фото більш ефективно, ніж традиційні кодеки JPEG, що дає змогу заощаджувати місце і трафік, а також прискорити завантаження сторінок.

Домогтися таких результатів вдалося частковим застосуванням напрацювань формату JPEG XL з деякими поліпшеннями, від підтримки якого компанія в тому ж Chrome відмовилася.

Google планує інтегрувати Jpegli у свої продукти й активно популяризувати цей новий формат серед інших розробників. Завдяки зворотній сумісності з уже наявними форматами, процес інтеграції не повинен зайняти багато часу.

Раніше Google представив підсумковий рейтинг пошукових запитів українських користувачів за 2023 рік. За даними компанії, першу позицію посів запит "Карта повітряних тривог". На другому місці був запит "Графік відключення світла", а на третьому - Пригожин. Також серед трендових запитів року - Deep State, Ізраїль та Каховська ГЕС.

Читайте також

1