Хто і чому не підлягає бронюванню в Україні: пояснення фахівців

Мінекономіки не має бронювати військовозобов'язаних осіб, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності. Не підлягають бронюванню і ті, хто має відстрочку
Хто і чому не підлягає бронюванню в Україні: пояснення фахівців
ЗСУ, Збройні сили України, українські військові / Фото: president.gov.ua
24 Лютого 2024, 18:52
читать на русском

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають чоловіки у віці від 18 до 60 років. Але існують деякі виключення. Зокрема, особи, які мають бронь.

Видання "РБК-Україна" розповіло, хто і чому не підлягає бронюванню.

Хто в Україні не підлягає бронюванню

В країні є дві категорії осіб, які не підлягають бронюванню, навіть якщо працюють на критично важливих підприємствах. Це передбачено законодавством України та наказами вищого військового керівництва.

Так, не можуть бути заброньовані ті, хто має право на відстрочку від мобілізації згідно зі ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тобто люди з інвалідністю, багатодітні батьки, батьки-одиначки, батьки, які виховують дитину з інвалідністю, нардепи, студенти, працівники сфери освіти тощо.

Але є ще окремий лист Міноборони, в якому зазначено, що згідно з рішенням головнокомандувача ЗСУ, Міністерство економіки не має бронювати військовозобов'язаних осіб, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності.

Для рядових, сержантів та старшин цей перелік є досить великим (ракетні спеціальності, снайпери, танкісти, спеціальності бойових машин та БТР, артилеристи, сапери, льотчики, оператори БПЛА, ремонтні спеціальності, водолази, зв'язківці)

Для офіцерів – за групами військово-облікових спеціальностей. Зокрема, бойове застосування механізованих, танкових, десантно-штурмових військ та морської піхоти, ракетних військ, артилерії, авіації, морських сил, Сил спеціальних операцій, розвідка, інженерні війська та інші.

Нагадаємо, у листі Генерального штабу Збройних Сил України від 20.04.2023 р. № 300/1/С/3886 наведено перелік дефіцитних військово-облікових спеціальностей, за наявності яких працівники не підлягають бронюванню, що передбачено відповідними повноваженнями Генштабу, п. 7 Порядку № 1487.

1