Інноваційний препарат для профілактики ВІЛ надійшов в Україну

Цей препарат вводиться внутрішньом’язово і призначений для людей з високим ризиком інфікування ВІЛ
Важливо
Інноваційний препарат для профілактики ВІЛ надійшов в Україну
ВІЛ
5 Червня 2024, 21:33
читать на русском

В Україні запроваджують інноваційний метод профілактики ВІЛ. У двох містах з'явиться новітній препарат для ін'єкцій.

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що новий ін'єкційний препарат для профілактики ВІЛ – каботегравір тривалої дії (CAB-LA). Цей препарат вводиться внутрішньом’язово і призначений для людей з високим ризиком інфікування ВІЛ. Препарат надано Україні в рамках програми PEPFAR, яка є ініціативою Президента США з глобальної боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Згідно з проєктом, доступ до каботегравіру буде наданий пацієнтам з групи ризику в медичних закладах Києва та Львова. Наразі завершується процедура реєстрації цього препарату.

За словами головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, доконтактна профілактика є ключовим методом боротьби з епідемією ВІЛ, і за останні три роки кількість людей, які отримують таку профілактику в Україні, зросла втричі. Україна стала однією з п’яти країн-партнерів ініціативи PEPFAR, де буде доступний каботегравір тривалої дії.

У липні 2022 року ВООЗ включила цей препарат до своїх рекомендацій з доконтактної профілактики, а в грудні 2021 року він був схвалений Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). ДКП та антиретровірусна терапія є важливими для зниження ризику передавання вірусу та зменшення захворюваності й смертності серед людей, які живуть із ВІЛ.

Читайте також

1