Кабмін схвалив повернення податкових перевірок для бізнесу

Відповідний законопроєкт має ухвалити Верховна Рада
Кабмін схвалив повернення податкових перевірок для бізнесу
Податки (Фото: pexels)
6 Вересня 2023, 15:33

Кабмін схвалив законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок".

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Законопроєкт передбачає, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових і позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення, додав Мельничук.

Відповідний законопроєкт має ухвалити Верховна Рада.

Нагадаємо, 30 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8401, який повертає систему оподаткування у довоєнний стан. Закон набрав чинності з 1 серпня 2023 року. Цей документ – один із 19 структурних маяків, передбачених угодою розширеного фінансування з МВФ.

Закон передбачає з 1 серпня скасування єдиного податку у 2% та частково – мораторію на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінпослуг.

З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Державна податкова служба до кінця року перевірить 1275 бізнесів. До переліку потрапили компанії з підакцизним товаром, банки, гральний бізнес та інші.

1