Канцлер Австрії Курц користувався приватним літаком олігарха Фірташа – ЗМІ

Нині олігарх – утікач Дмитро Фірташ живе у Відні
Канцлер Австрії Курц користувався приватним літаком олігарха Фірташа – ЗМІ
Себастьян Курц (Фото: ВВС)
19 Березня 2021, 00:00
читать на русском

Канцлер Австрії Себастіан Курц повертався додому з Ізраїлю приватним літаком, який ймовірно належить Дмитру Фірташу.

Про це йдеться в публікації австрійського видання ZackZack.

За інформацією журналістів, 4 березня Курц разом з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен прибув до Ізраїля на данському державному літаку для обговорення вакцинації.

Додому він повертався разом з австрійською делегацією на орендованому приватному літаку Embraer Legacy 600 з реєстраційним номером OE-IRK. Після висадки Курца у Відні літак OE-IRK попрямував до Києва.

В офісі Курца заявили, що літак був замовлений для канцлера, що є "стандартним процесом".

Це абсолютно стандартний процес бронювання індивідуальних авіаперельотів через такі компанії, як Avcon Jet. Нам невідомо, кому належить відповідний літак, і це не має значення, - заявили у канцелярії.

Видання стверджує, що має у своєму розпорядженні угоду, укладену між пов’язаною з Фірташем компанією Ukrinvest Holding AG та віденською компанією Avcon Jet AG, від листопада 2017 року. Згідно з угодою, Avcon відповідає за експлуатацію Embraer 600 Legacy з реєстраційним номером OE-IRK.

PR-менеджер Фірташа Даніель Капп заявив виданню, що літак належить "компанії, яку можна віднести до Фірташа, але управляється автономно третьою стороною".


Довідка: Дмитро Фірташ проживає в Австрії з 2014 року, борючись з американським ордером на екстрадицію, і за цей час зблизився з австрійською політиичною елітою.

У юридичній команді Фірташа працює колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бомдорфер, а Даніель Капп раніше працював представником іншого колишнього лідера керівної Австрійської народної партії - Йозефа Прьолля, який також був віцеканцлером Австрії.

Фірташ живе на віллі в Відні великого донора Австрійської народної партії Александра Шютца.