Коли може піти на пенсію мати дитини з інвалідністю: пояснення фахівців

Такий вид пенсії обчислюється, як і звичайна пенсія за віком.
Коли може піти на пенсію мати дитини з інвалідністю: пояснення фахівців
Пенсія фото: УНІАН
27 Лютого 2024, 11:36
читать на русском

Українці, які накопичили потрібну кількість стажу можуть вийти на пенсію у 60 років. Але деякі категорії громадян мають право на пільгову пенсію.  Серед них мати, яка виховує дитину з інвалідністю з дитинства.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, як це зробити, пише "На пенсії".

Щоб вийти на пенсію у 50 років згідно з пунктом 3 статті 115 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", необхідно підтвердити щонайменше 15 років загального стажу і надати документи про народження дитини і про визнання її особою з інвалідністю з дитинства.

"Тобто тут є такі стандартні документи, як трудова книжка, документи про навчання, про народження дитини, документи про інвалідність дитини. За певних обставин це також можуть бути документи, що підтверджують період догляду за хворою дитиною і отримання відповідної допомоги на догляд. Звісно ж, звертаючись до органів Пенсійного фонду, необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код", – пояснив він.

Такий вид пенсії обчислюється, як і звичайна пенсія за віком. Розмір пенсії залежить насамперед від кількості стажу та розміру зарплати. При цьому будь-яка пенсійна виплата не може бути нижчою за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня 2024 року – 2361 гривня).

Нагадаємо, Кабінет міністрів переніс індексацію пенсій науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування з 1 липня на 1 березня 2024 року.

Читайте також