Коли облгаз має повернути лічильник після його демонтажу на періодичну повірку: пояснення фахівця

Споживачі мають платити за газ та щомісяця передавати показники газового лічильника
Коли облгаз має повернути лічильник після його демонтажу на періодичну повірку: пояснення фахівця
Лічильник газу (фото: УНІАН)
23 Березня 2024, 19:00
читать на русском

Українці навіть під час війни мають своєчасно здійснювати комунальні платежі. Зокрема, споживачі мають платити за газ та щомісяця передавати показники газового лічильника.

Експертка-консультантка видання "ГазПравда" Катерина Плотнікова розповіла, коли облгаз має повернути лічильник після його демонтажу на періодичну повірку.

Експертка зазначила, за умови, що демонтований лічильник є власністю споживача:

  • якщо такий лічильник успішно пройшов періодичну повірку, облгаз зобов’язаний встановити його протягом двох місяців з дати його зняття;
  • якщо такий лічильник визнаний відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатним до подальшої експлуатації, рішення про доцільність його ремонту приймає облгаз, ураховуючи технічні та економічні чинники.

"У разі прийняття рішення про доцільність ремонту облгаз зобов’язаний встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття", – сказала Плотнікова.

Якщо облгаз прийняв рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу, то він зобов’язаний протягом 15 робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник газу (типорозміром не більше лічильника газу побутового споживача) для подальших комерційних розрахунків і в цей самий строк повернути споживачу його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу.

За словами експертки, у такому разі побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу облгазом.

За умови, що демонтований лічильник є власністю облгазу:

  • якщо облгаз після демонтажу лічильника на повірку встановив інший лічильник, з власного обмінного фонду, що оформлюється відповідним актом, то надалі цей лічильник вважається розрахунковим та подальші розрахунки зі споживачем здійснюються згідно з його показаннями;
  • якщо облгаз після демонтажу лічильника на повірку не встановив інший лічильник, з власного обмінного фонду та розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного споживання, облгаз зобов’язаний протягом двомісячного строку з дати зняття лічильника за власний рахунок забезпечити встановлення розрахункового засобу вимірювальної техніки на місце знятого приладу обліку газу.

Нагадаємо, що набула чинності постанова Кабмін № 440, згідно з якою в Україні відновлено повірку побутових лічильників води, тепла та газу. Громадяни, у яких настав термін повірки лічильників, мають це зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.

Читайте також

1