Коли закінчиться війна: експерти розглядають шість сценаріїв

Більшість сценаріїв не передбачають швидкого закінчення війни
Головне
Коли закінчиться війна: експерти розглядають шість сценаріїв
Збройні сили України, ЗСУ, війна / Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua
7 Листопада 2022, 14:24
читать на русском

Західні експерти вважають, що президент РФ Володимир Путін не зупиниться до перемоги, тому наразі рано говорити про завершення війни в Україні. Однак звучать варіанти розвитку війни.

Про шість можливих сценаріїв розвитку російсько-української війни пише Insider.

Припинення вогню. Якщо бої зайдуть у глухий кут, Росія та Україна можуть домовитися про тимчасове перемирʼя. Такий сценарій відбувся між першою та другою чеченськими війнами. Зокрема, директор Центру стратегічних та міжнародних досліджень Сет Джонс вважає, що за такого сценарію Путін сподіватиметься на втрату інтересу до України з боку союзників під час перемирʼя.

Мирна угода. Цей варіант розвитку подій можливий, якщо Путін отримає щось, що зможе вважати перемогою ― наприклад, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Перемога РФ. Оскільки Україна продемонструвала здатність зупинити просування росіян, цей сценарій є малоймовірним. Для Путіна перемога може виглядати радше як мирна угода, яка віддасть їй більше територій, ніж та мала до 24 лютого.

Перемога України. Навряд чи Путін повністю виведе війська із захоплених територій, тому повний відступ РФ можливий, лише якщо Путін помре або його буде усунуто.

Довготривала війна. Деякі війни можуть тривати роками без припинення вогню, каже Джонс. Наразі є ознаки того, що фронт буде заморожено взимку, а активні бойові дії поновляться навесні. Однак скільки війна триватиме після цього ― невідомо.

Ядерна війна та/або втручання НАТО. Вірогідність застосування Росією ядерної зброї невисока, адже для Путіна цей крок нестиме більше ризиків, ніж здобутків. Досі невідомо, що могло б переконати НАТО вступити у конфлікт, адже це може спричинити світову війну.

Нагадаємо, на думку радника глави ОП Михайла Подоляка, війна України з російською федерацією закінчиться, коли Збройні сили України звільнять Луганськ чи Донецьк. Радник керівника ОП додав, що повномасштабна війна закінчиться на всіх звільнених територіях у межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Читайте також

1