Коп, який убив афроамериканця Джорджа Флойда, отримав 22,5 роки тюрми

Убивство Флойда призвело до масової хвилі протестів проти расової дискримінації і поліцейського свавілля в усьому світі
Коп, який убив афроамериканця Джорджа Флойда, отримав 22,5 роки тюрми
Дерек Шовін на суді (Фото: Фото: Court TV via AP, Pool, File)
26 Червня 2021, 14:11
читать на русском

Колишній поліціянт із Міннеаполіса Дерек Шовін отримав за рішенням суду 22,5 роки ув'язнення за вбивство у травні 2020 року афроамериканця Джорджа Флойда.

Про це повідомляє Associated Press.

Суд визнав Шовіна винним в убивстві Флойда наприкінці квітня 2021 року. Відтоді він сидів в одиночній камері, очікуючи вироку. Адвокати експоліцейського хотіли оскаржити рішення про винуватість Шовіна, але їм це не вдалося.

Шовіна визнали винним у вбивстві другого й третього ступеня і ненавмисному вбивстві другого ступеня.

  • У звинуваченні у вбивстві другого ступеня йшлося, що Шовін став коліном на Флойда, що ненавмисно спричинило смерть чоловіка.
  • У звинуваченні у вбивстві третього ступеня говорили, що Шовін поводився з "розбещеним розумом".
  • У звинуваченні про ненавмисне вбивство йшлося, що до смерті Флойда призвела "злочинна недбалість".

Обвинувачення просило для Шовіна 30 років позбавлення волі. Адвокати експоліцейського просили звільнити його і відпустити з зали суду.

Згідно з вироком, Шовін може вийти на волю достроково, відбувши дві третини строку (майже 15 років), у випадку гарної поведінки.


Контекст. 46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер 25 травня 2020 року після того, як його затримала поліція у Міннеаполісі через заяву продавця супермаркету про використання Флойдом фальшивих банкнот.

Шовін, який затримував чоловіка, притис його шию коліном і не відпускав понад вісім хвилин — навіть тоді, коли затриманий говорив, що не може дихати. Обвинувачення стверджувало, що саме це призвело до смерті афроамериканця.

Захист колишнього поліцейського вказував на те, що в крові Флойда виявили сліди наркотиків, які призвести до смерті афроамериканця. Також адвокати Шовіна наполягали, що той діяв у межах своїх повноважень, а надати Флойду першу медичну допомогу заважали люди, які стояли поруч і критикували поліцейських.

Читайте також

1