Корупція на Олімпіаді 2024: поліція провела обшуки у штабі ігор в Парижі

Корупційний скандал може боляче вдарити по іміджу Емманюеля Макрона
Корупція на Олімпіаді 2024: поліція провела обшуки у штабі ігор в Парижі
Олімпійський прапор (Фото: НОК)
21 Червня 2023, 10:07
читать на русском

Французька фінансова поліція  провела обшук у штаб-квартирі Олімпійських ігор у Парижі 2024 року в рамках розслідування щодо укладання державних контрактів.

Про це пише POLITICO.

У внутрішньому електронному листі співробітникам, з яким ознайомилось видання, оргкомітет повідомив, що обшуки проводили групи кримінальної поліції та прокуратури, які "збирають документи".

Потенційна пов’язана із контрактами корупція може завдати удару по репутації президента Франції Емманюеля Макрона, який наголосив своїм міністрам на важливості успішного проведення Олімпіади в Парижі. Рішення про проведення спортивних змагань у столиці Франції було оголошене в липні 2017 року, через кілька місяців після того, як він був вперше обраний на посаду.

"Наразі в штаб-квартирі оргкомітету триває поліцейський обшук. Paris 2024 повністю співпрацює зі слідчими, щоб сприяти їхньому розслідуванню", — йдеться у заяві організаторів.

Французький фінансовий прокурор у коментарі POLITICO підтвердив, що обшуки проводилися в кількох місцях, зокрема в штаб-квартирі Комітету Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, а також у громадському органі Solideo, який відповідає за будівництво інфраструктури Олімпійських ігор у Парижі.

Ці обшуки є частиною двох раніше розпочатих розслідувань за підозрами в незаконному привласненні державних коштів і наданні переваги певним підрядникам у кількох державних контрактах, укладених як Solideo, так і Олімпійським комітетом Парижа 2024.

У мера Парижа Анн Ідальго, яка також є президентом правління Solideo, повідомили, що слідчі поки що не спілкувалися з нею.

У вівторок також проводилися обшуки в офісах кількох приватних компаній, з якими підписано державні контракти.

"Ми знаємо, що поліція сьогодні провела обшук штаб-квартири Paris 2024. Нас повідомили в Paris 2024, що вони повністю співпрацюють з владою в цьому питанні", – сказав представник Міжнародного олімпійського комітету.

Минулого місяця Бріжит Енрікес, президентка Національного олімпійського комітету Франції, несподівано оголосила про свою відставку.

Олімпійські ігри — одна з головних спортивних подій у світі — були затьмарені організаційними порушеннями і у недавньому минулому. Літні Олімпійські ігри 2020 року в Токіо були затьмарені скандалом, в результаті якого топ-менеджер японської рекламної організації був заарештований за кількома звинуваченнями в отриманні хабарів від чиновників інших компаній.

В результаті Париж 2024 став першою Олімпіадою, яка пропагує антикорупційну політику і організовує Ігри у партнерстві з  Transparency International.

Але у 2021 році французьке антикорупційне агентство  попередило  про ризики "конфлікту інтересів" у Паризькому олімпійському комітеті та Solideo, посилаючись на "неточні, неповні" процедури, які "недостатньо дотримуються та контролюються".

Ігри-2024 у Парижі заплановані на 26 липня – 11 серпня.

Нагадаємо, Олімпійські ігри у 2032 році пройдуть в австралійському місті Брісбен.

Члени Міжнародного олімпійського комітету одноголосним рішенням схвалили зміну тексту девізу Олімпійських ігор. Відтепер він звучить так: "Швидше, вище, сильніше - разом". (попередня версія була "Швидше, вище, сильніше"). Девіз олімпійських ігор було вперше затверджено  у 1894 році.

Читайте також

1