Кошти на будівництво фортифікацій на Харківщині отримало наближене до мера Терехова ТОВ "Проектний Альянс"

ТОВ "Проектний Альянс", своєю чергою, пов`язують з Слобожанською будівельною компанією.
Кошти на будівництво фортифікацій на Харківщині отримало наближене до мера Терехова ТОВ "Проектний Альянс"
29 Травня 2024, 16:43
читать на русском

Фірма, наближена до міської влади Харкова - ТОВ Проектний Альянс - отримає кошти на будівництво оборонних споруд по області, її власників пов’язують зі Слобожанською будівельною компанією.

Про це пише Інформатор.

Після наступу росіян на Харківщині постало питання щодо якості та готовності фортифікаційних споруд у цьому регіоні. Активісти та навіть військові наполягають, що принаймні частина цих укріплень не готова або в неналежному стані. Можливо, питання у якості та доброчесності підрядників, яким було доручено будівництво фортифікацій. Інформатор помітив, що велика кількість компаній,  що отримали замовлення від ХОВА на мільярди гривень, тісно пов’язана с міською владою Харкова. Ось як, наприклад ТОВ Проектний Альянс та Слобожанська будівельна компанія 1. Ба більше, існує велика ймовірність, що люди, яким належать згадані фірми є громадянами Росії.

Раніше Інформатор з’ясував цікаві деталі щодо постачальників на будівництво фортифікаційних споруд. Зокрема деревину саме на ці цілі постачали фірми з ознаками фіктивності. Наприклад, чи не найбільші за обсягами замовлення отримали фірми, що належали крадію алкоголю у супермаркеті та жінці з міста Кам’янське, яка била матір у стані алкогольного сп’яніння та мала у банку прострочену заборгованість по кредиту у 4000 грн.

Мільярди за фортифікації для родин, пов’язаних з бізнесом в Росії

Замовляє будівництво укріплень для оборони області та купує матеріали для них Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації. З 13 липня 2023 року його очолює Едуард Яровой.

Угоди з підрядниками укладаються напряму по спрощеній процедурі без проведення тендерів. Тому не відомо, за якими критеріями у Департаменті відбирають переможців. Загалом ці роботи за 2023-2024 роки обійдуться бюджету у понад 8 млрд грн.

Також 1,73 млрд грн на це виділила минулого року Служба відновлення та розвитку інфраструктури Харківської області (колишня Служба автодоріг Харківщини), яка вся ці кошти доручила використати найбільшій харківській будівельній компанії АТ «Трест Житлобуд-1».

91 договір на 933,47 млн грн на будівництво для потреб тероборони та фортифікації у Харківській обласній адміністрації уклали з ТОВ «Проектний Альянс». Ще ця фірма на початку 2023 року отримала замовлення від ХОВА на постачання конструкційних матеріалів для оборони на 33 млн 375 тис. грн. Загалом департамент має їй сплатити понад 987,2 млн грн (у т.ч. за інші послуги).

Один з власників фірми – колишній директор Департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської ОДА (2017-2019) та ексдепутат міськради Харкова Андрій Колос (у 2015-2020 роках від партії «Наш край»), який раніше працював у структурах харківського нардепа Олександра Фельдмана та мав відношення до забудовника «Строй-Сіті». У 2020 році Колос був членом нині вже забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ) та балотувався від неї до міської ради, але знову депутатом не став. Натомість зараз Андрій Колос член виконкому мерії Харкова. Цей орган очолює мер міста Ігор Терехов, його члени не отримують зарплату, але голосують за важливі для міста питання. Членів виконкому обирають депутати міськради за поданням мера.

На початку 2023 року, коли компанія вже почала активно отримувати підряди від ХОВА, серед засновників був Ігор Рожков. Про це свідчать дані YouControl. Людина з таким ім’ям в російських реєстрах значиться резидентом Росії і засновником кількох російських фірм.

Родина Рожкова, куди входить і Микита Рожков – до недавніх пір депутат Харківської райради від забороненої нині «ОПЗЖ» (обраний у 2020 році, склав повноваження у травні 2023 року), вела бізнес в РФ. Так, Світлана Рожкова була власницею фірми «Промдизайн» у Бєлгороді з 2018 року (а до цього власником був українець Віктор Лимаренко). А от Олександр Рожков – був директором фірми «Белгородский Промтранспроект», Ігор Рожков – був засновником бєлгородських ООО «Промдизайн» та «Техноинжиниринг», також Рожковим у Бєлгороді належав готель).

Російська фірма «Белгородский Промтранспроект» отримала за останні роки російських державних підрядів на суму понад 100 млн рублів. Такі дані наводить Харківський антикорцентр. Серед замовників є державний «Газпром». Але ідилії та заробітку по обидва боки кордону зашкодив початок повномасштабної війни Росії проти України.

Людина з прізвищем та ім’ям Олександр Рожков та громадянством РФ була серед засновників харківського ТОВ «Дюна», власником якої є вище згаданий Микита Рожков, а директором – Віктор Лимаренко. В українських реєстрах Світлана Рожкова ще у 2022 році була зазначена як громадянка РФ, яка проживає в Україні. Після того, як інформація про можливий «російський слід» Рожкових стала публічною, перелік власників «Проектного альянсу» змінився. Про це детально писав Харківський антикорупційний центр.

Фірма з кримінальною справою може нашкодити обороні

Також у розбудові оборонних укріплень на Харківщині брала участь фірма ТОВ «Слобожанська будівельна компанія 1» (СБК 1). Її нинішній власник та директор – вище згаданий Віктор Лимаренко. Він відзначився також у декількох інших компаніях у Харкові. За даними YouControl, у перші півроку існування її власниками були ексдепутат Харківської міськради Андрій Колос, Микита Рожков, Олександр Сорочинський (співвласник ТОВ «Проектний Альянс»), Андрій Строгий.

ТОВ "СБК-1" створили наприкінці 2022 року. Вже через місяць після реєстрації вона отримала замовлення на постачання дротяних виробів для Харківської ОВА (294,11 тонни), при цьому той договір на майже 82,4 млн грн. У лютому 2023 року Департамент ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА замовив згаданій фірмі ще на 19,1 млн грн будівництво оборонних споруд. І знову без прозорого відбору переможця і будь-яких подробиць щодо самої закупівлі.

І цією угодою на 82,4 млн грн після оплати зацікавилися у НАБУ. У рамках кримінального провадження щодо можливих зловживань з боку службових осіб Харківської ОДА правоохоронці зафіксували дивний цікавий ланцюжок схем: ТОВ «СБК-1» перерахувала 77,3 млн грн на рахунок посередника ТОВ «Інтер-Канат» як оплату за будматеріали. Після цього ТОВ «Інтер-Канат» заплатив 48,9 млн грн виробнику колючого дроту і трьом постачальникам канатів. Ще 1,4 млн грн витрачено на транспортування замовлених виробів.

Слідство порахувало: різниця між коштами, отриманими ТОВ «Інтер-Канат» від ТОВ «Слобожанська будівельна компанія 1» і перерахованими постачальникам колючого дроту та канатів, з урахуванням витрат на транспортування, склала 27 млн грн. Частину з них (а це 15,9 млн грн) ТОВ «Інтер-Канат» перерахувало у вигляді сплати за будівельні матеріали на рахунки шести фірм з ознаками фіктивності.

Крім того, НАБУ вважає, що у наварі 27 млн грн «притаїлася» суттєва накрутка ціни на виріб, який оплатили чиновники Харківської ОВА. Як стверджують прокурори, станом на грудень 2022 року ринкова ціна тонни дроту колючого «Єгоза» коливалася від 130 тис. грн до 205 тис. грн з ПДВ без урахування транспортування. Ціна ж тонни такого дроту для будівництва фортифікаційних споруд у Харківській області, придбаного за договором з ТОВ «Слобожанська будівельна компанія 1», склала 420 тис. грн з ПДВ – тобто вдвічі більше. Всього «СБК 1» мала поставити Харківській ОВА 294 тонн дроту.

За 2023 рік дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ТОВ «Слобожанська будівельна компанія 1» склав 199 млн грн, у 2022 році – 71,4 млн грн. При цьому фірму заснували наприкінці 2022 року. Невідомо, чи зможе фірма з такою справою від НАБУ збудувати фортифікації за 19,1 млн грн. Отже "Проектний Альянс" та "СБК 1" мають отримати з бюджету за свою роботу понад 1 млрд 68,3 млн грн.

Читайте також

1