Козацький куліш: стародавній рецепт української страви

Простий рецепт козацького куліша зі Слобожанщини, який можна готувати на природі
Козацький куліш: стародавній рецепт української страви
Козацький куліш
28 Червня 2024, 22:28
читать на русском

Куліш — традиційна страва українських козаків, яка асоціюється не лише із військом Запорозьким, але й з заселенням Дикого Поля, де козаки засновували міста та села, такі як Сватове (1660-ті) і Новопсков.

Пропонуємо простий рецепт козацького куліша зі Слобожанщини, що готувався у казані з пшоном, салом та затовчкою. Про це пише SHUBA.

Інгредієнти

Основні:

  • Сало – 350 г
  • Свинина – 1 кг
  • Картопля – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Пшоно – 800 г
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Петрушка (пучок) – 200 г
  • Часник (зубчики) – 4 шт.
  • Яйця курячі – 5 шт.

Покроковий рецепт

Крок 1. Почистіть овочі. Картоплю наріжте великими шматками або залиште цілою, якщо вона середнього або малого розміру. Цибулю поріжте, моркву натріть або наріжте.

Крок 2. Поріжте сало і м'ясо, викладіть в казан для обсмажування. Як тільки сало віддасть жир, а м'ясо підрум'яниться, додайте цибулю. Коли все підсмажиться, долийте воду і додайте картоплю.

Крок 3. Візьміть кілька смужок сала і пару зубчиків часника, потовчіть у ступці. Промийте пшоно.

Крок 4. Коли картопля звариться, вийміть її у глибоку миску і потовчіть. У окрему миску вбийте сирі яйця і злегка збийте.

Крок 5. Поверніть товчену картоплю в казан і додайте пшоно. Посоліть, поперчіть, за бажанням можна додати лавровий лист. Залиште варитися на повільному вогні.

Крок 6. Додайте затовчку з сала і сирі яйця. Наприкінці додайте нарізану петрушку.

Такий куліш стане чудовою стравою на кожен день або святковий стіл, зберігаючи традиції української кухні.

Читайте також

1