Кримінальна відповідальність за фальшиві COVID-сертифікати: які штрафи

Крім штрафів, можливе позбавлення волі
Головне
Кримінальна відповідальність за фальшиві COVID-сертифікати: які штрафи
COVID-сертифікат (фото: Мінцифри)
2 Листопада 2021, 21:10
читать на русском

В Україні збираються встановити відповідальність за підробку COVID-документів. Верховна Рада підтримала зміни до Кримінального кодексу України.

Документ у першому читанні підтримали 282 народні депутати на позачерговому засіданні 2 листопада. Крім цього, терміни підготовки закону №6084 до другого читання скоротили.

Яка відповідальність передбачається:

  • за використання свідомо підроблених COVID-документів - штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років;
  • за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення COVID-щеплення - штраф від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  • за виготовлення та збут підроблених документів, які підтверджують COVID-вакцинацію - штраф від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.

Наразі у Кримінальному кодексі України відсутня кримінальна відповідальність за підроблення документів, що стосуються вакцинації.

Нагадаємо, в Україні за останній тиждень відкрили майже 100 кримінальних справ за підробку COVID-сертифікатів.

Читайте також