Львівські брати-бізнесмени Остап і Юрій Доскічі продовжують уникати покарання за масштабні фінансові махінації

Остап і Юрій Доскічі продовжують безкарно розкрадати Україну
Львівські брати-бізнесмени Остап і Юрій Доскічі продовжують уникати покарання за масштабні фінансові махінації
Остап і Юрій Доскічі
26 Червня 2024, 14:33
читать на русском

Брати-бізнесмени Остап і Юрій Доскічі з Львова зі своїми значними статками могли б бути в рейтингу найбагатших українців за версією Forbes, проте їх там немає. Вони уникають публічності через численні кримінальні справи, пов'язані з їхніми компаніями.

Про це йдеться у матеріалі "АНТИКОР".

Доскічі часто фігурують у справах, пов'язаних з ухиленням від сплати податків, відмиванням грошей і розкраданням державного майна. Попри ці звинувачення, вони залишаються на волі завдяки зв'язкам з корумпованими суддями та недбалості правоохоронних органів.

За підрахунками ЗМІ, через дії компаній, пов'язаних з Доскічами, держава втратила понад мільярд гривень. Це включає різноманітні сфери діяльності, зокрема виробництво кабелів, мідних виробів і будівництво. Діяльність братів Доскічів охоплює одразу десятки галузей. Однак найбільший прибуток їм приносять сфери виробництва кабелів, виробів із міді, пластмаси, будівництво та інші.

Однією з найгучніших справ проти них було розслідування щодо розкрадання коштів "Укрзалізниці". Попри наявність беззаперечних доказів, справу було закрито. До цього 22 січня 2021 року за місцем знаходження підприємства «Галицька кабельна компанія», яке належить братам Доскічам, були проведені обшуки, вилучені важливі для розслідування кримінального провадження документи, однак вже у жовтні того ж року Головне слідче управління НПУ за погодженням з Офісом генерального прокурора України ухвалює рішення про закриття провадження.

Ще одне активне розслідування стосується крадіжки податкових лімітів та виведення коштів через фіктивні угоди, що завдало збитків на понад 300 мільйонів гривень. Компанії Доскічів також мають постійні проблеми з податковими органами через ухилення від сплати податків.

10 січня 2023 року ДПС Львівської області провели перевірку компанії «Укр-Полімер». Під час перевірки було встановлено, що підприємство Доскічів ухилялося від сплати податків під час митного оформлення товарів, як наслідок було ухвалене податкове повідомлення-рішення від 13.02.2023 № 2732/13-01-04-07/37986336 про донарахування податкового зобов`язання 291650 грн та застосування 145825 грн штрафних санкцій.

Але Доскічі "схематозять" не лише своїми руками. Ймовірно, брати, використовуючи підставних осіб, відкрили компанію «Укр-Мідь», яка проіснувала всього 2 роки та 3 місяці, однак за цей час встигла стати фігурантом кримінального провадження.

Ще однією схемою ухилення від сплати податків, якими користуються компанії Доскічів, є так звані «каруселі». З метою зменшення прибутку власних підприємств, вони укладають між ними неіснуючі угоди. Таким чином компанії отримують менше податкове навантаження. Про це дізналися спочатку фіскали, як свідчать дані податкової перевірки:

Попри всі ці звинувачення, львівські бізнесмени продовжують уникати покарання, що викликає запитання про ефективність української системи правосуддя.

Нагадаємо, що 2 квітня НАБУ разом із САП затримали колишнього радника Офісу президента та ексспівробітника СБУ Артема Шила. Його підозрюють в організації схеми заволодіння майже 100 млн грн на закупівлях для "Укрзалізниці". Окрім  голосних прізвищ, у цій справі є ще одна цікава складова – особи, які були залучені до схеми. Дехто персонально, а дехто, як от, наприклад, львівські бізнесмени Доскічі, надаючи можливість схемщикам використовувати рахунки та продукцію своїх підприємств для проведення незаконних дій.

Читайте також

1