Магнітні бурі у травні-2024: на землян чекає справжній шторм

Сонце буде особливо активним в середині місяця
Магнітні бурі у травні-2024: на землян чекає справжній шторм
Магнітні бурі (Фото: ТСН)
22 Квітня 2024, 22:58
читать на русском

Протягом останнього місяця весни очікується нестабільна активність Сонця. У перший і останній тижні місяця передбачаються слабкі магнітні бурі, а в середині травня 2024 року планується справжній магнітний шторм.

Якщо ви належите до метеозалежних людей, рекомендуємо ознайомитися з докладним прогнозом магнітних бур на травень 2024 року, щоб уникнути неприємних сюрпризів від спалахів на Сонці.

Магнітні бурі в травні 2024 року

У перший день травня очікується відносно слабка магнітна буря.

Протягом 2−3 травня рівень магнітного збурення не перевищить 4 бали, але може вплинути на людей, які страждають від метеозалежності.

З 5 по 10 травня 2024 року очікується спокійна ситуація у магнітосфері Землі.

Але з 11 по 17 травня нам належить очікувати магнітний шторм, який триватиме протягом цілого тижня. У ранні дні шторму, з 11 травня, можна очікувати активність на рівні 3−4 балів, з підсиленням до 5 балів 12−13 травня. Пік шторму очікується 14 травня, коли магнітне збурення досягатиме 6−7 балів. З 15 травня ситуація почне заспокоюватись, але лише 18 травня активність магнітосфери повернеться до норми.

Ще один витяг на Сонці передбачається 20−21 травня, коли середньої інтенсивності магнітні ефекти можуть призвести до неприємностей.

Починаючи з 22 травня, активність Сонця зменшиться, і ми знову відчуємо спокій.

Як вберегтися від магнітних бур

Спалахи на Сонці, які спричинюють магнітні бури, зазвичай є непередбачуваним явищем. Таким чином, люди, які піддаються метеозалежності, повинні бути готові до можливої магнітної бурі, яка може виникнути у будь-який момент. Під час таких бур та спалахів на Сонці особливо чутливі люди можуть відчувати такі симптоми, як головні болі, безсоння, порушення роботи серцево-судинної системи, загострення хронічних захворювань, зниження працездатності, підвищення рівня адреналіну в крові, стреси та депресії.

Сильні спалахи на Сонці можуть також вплинути на роботу техніки, зокрема навігаційного обладнання, авіаційної техніки, енергетичних систем та засобів зв’язку.

Щоб зменшити негативний вплив магнітних бур, лікарі рекомендують:

  • Достатньо висипатися перед днями з магнітними бурями та під час їх.
  • Обмежити споживання їжі, особливо жирної.
  • Утриматися від вживання алкоголю.
  • Замінити каву на трав’яні чаї.
  • Уникати інтенсивних фізичних навантажень.
  • Частіше перебувати на свіжому повітрі.

Довідка: Корональні викиди маси, що призводять до появи геомагнітних бур на Землі, виникають в особливих регіонах на Сонці, які називаються сонячними плямами. Коли лінії магнітного поля на поверхні Сонця стають надто заплутаними і раптово розриваються, відбувається спалах, але він не завжди супроводжується, як у цьому випадку, викидами плазми. Якщо сонячна пляма спрямована у бік нашої планети, то потік плазми, що летить крізь космос із величезною швидкістю, врізається у наше магнітне поле.

Останніми місяцями на Сонці відбувається дуже багато спалахів із корональними викидами маси, і це відбувається не просто так. Річ у тім, що на Сонце існує 11-річний цикл його активності з періодами затишшя і максимального підйому. Останній називається сонячним максимумом і наша зірка поступово до нього наближається.

Згідно з прогнозами вчених, пік сонячної активності настане в липні 2025 року, а до цього на нашій зірці все частіше відбуватимуться виверження, які викликатимуть геомагнітні бурі різної потужності.

Нагадаємо, попри те, що  українцям, і так нелегко у воєнний час, під час теперішньої зимової погоди чимало людей скаржаться на занепад сил і зниження працездатності. Сезонні зміни погоди спричиняють різке зростання кількості людей із хворим серцем та судинами. Для таких пацієнтів метеозалежність – важливий фактор, тому ці хворі зазвичай уважно стежать за прогнозами погоди.

Читайте також

1