Марченко розповів, як будуть підтримувати бізнес під час можливого локдауну

Міністр назвав локдаун "різдвяними канікулами"
27 Листопада, 15:58

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав можливий локдаун "різдвяними канікулами" та розповів про фінансування програми підтримки бізнесу і найманих працівників у разі посилення карантину в Україні.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

Давайте цю подію розкладемо на частини. Перша і головна - це "якщо". Якщо буде необхідність запровадити локдаун, або, як я назвав би, різдвяні канікули. Тож якщо буде така необхідність, з урахуванням заповненості ліжок у лікарнях, пандемічної ситуації, розгортання коронакризи - все має бути чітко обґрунтовано, то дійсно президент вийшов з такою ініціативою (підтримати бізнес - ред.), - зазначив Марченко.

Він розповів, що після внесення відповідних проєктів закону на розгляд Верховної Ради вже буде вирішуватись це питання на рівні бюджету. Марченко наголосив, що необхідно розділяти питання ліквідності й питання наявності коштів в бюджеті на виконання цілей, які заклав президент.

Тобто законодавчо і технічно кошти ми можемо знайти. Питання, яке виникає і буде виникати, це питання ліквідності скарбничого рахунку і можливості підкріпити відповідними податками або іншими джерелами фінансування цих видатків. От і все, - пояснив він.

Читайте також

За словами міністра, наразі є відповідний проєкт закону, який передбачав додаткові надходження у понад 10 млрд грн у "ковідний" фонд.

Ми на ці кошти розраховуємо до кінця року, і це є додатковим джерелом, яке до цього часу не враховане в бюджеті. І є сподівання, що цим джерелом ми зможемо закрити ці питання. Якщо виникне така потреба - ще раз підкреслю, - зазначив Марченко.

Наразі президент і уряд "спрацювали на упередження", оскільки було багато питань через те, що "бізнес страждає через карантин вихідного дня".

Є ініціатива, що давайте спочатку запропонуємо, який може бути пакет допомоги, а далі все вже визначатиме епідеміологічна ситуація - чи буде використаний цей пакет, чи ні, - резюмував він.

Нагадаємо, що міністр фінансів України Сергій Марченко припускає, що домовитись із Міжнародним валютним фондом про транш вийде ще у 2020 році, однак кошти Україна зможе отримати вже наступного року.