Марченко розповів, як будуть підтримувати бізнес під час можливого локдауну

Міністр назвав локдаун "різдвяними канікулами"
Марченко розповів, як будуть підтримувати бізнес під час можливого локдауну
Міністр фінансів України Сергій Марченко (фото: УНІАН)
27 Листопада 2020, 15:58
читать на русском

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав можливий локдаун "різдвяними канікулами" та розповів про фінансування програми підтримки бізнесу і найманих працівників у разі посилення карантину в Україні.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

Давайте цю подію розкладемо на частини. Перша і головна - це "якщо". Якщо буде необхідність запровадити локдаун, або, як я назвав би, різдвяні канікули. Тож якщо буде така необхідність, з урахуванням заповненості ліжок у лікарнях, пандемічної ситуації, розгортання коронакризи - все має бути чітко обґрунтовано, то дійсно президент вийшов з такою ініціативою (підтримати бізнес - ред.), - зазначив Марченко.

Він розповів, що після внесення відповідних проєктів закону на розгляд Верховної Ради вже буде вирішуватись це питання на рівні бюджету. Марченко наголосив, що необхідно розділяти питання ліквідності й питання наявності коштів в бюджеті на виконання цілей, які заклав президент.

Тобто законодавчо і технічно кошти ми можемо знайти. Питання, яке виникає і буде виникати, це питання ліквідності скарбничого рахунку і можливості підкріпити відповідними податками або іншими джерелами фінансування цих видатків. От і все, - пояснив він.

Читайте також

За словами міністра, наразі є відповідний проєкт закону, який передбачав додаткові надходження у понад 10 млрд грн у "ковідний" фонд.

Ми на ці кошти розраховуємо до кінця року, і це є додатковим джерелом, яке до цього часу не враховане в бюджеті. І є сподівання, що цим джерелом ми зможемо закрити ці питання. Якщо виникне така потреба - ще раз підкреслю, - зазначив Марченко.

Наразі президент і уряд "спрацювали на упередження", оскільки було багато питань через те, що "бізнес страждає через карантин вихідного дня".

Є ініціатива, що давайте спочатку запропонуємо, який може бути пакет допомоги, а далі все вже визначатиме епідеміологічна ситуація - чи буде використаний цей пакет, чи ні, - резюмував він.

Нагадаємо, що міністр фінансів України Сергій Марченко припускає, що домовитись із Міжнародним валютним фондом про транш вийде ще у 2020 році, однак кошти Україна зможе отримати вже наступного року.

1