Марченко розповів, скільки грошей Україна може втратити через рішення КСУ

МВФ може вимагати від України достроково повернути 11 млрд доларів
Головне
Марченко розповів, скільки грошей Україна може втратити через рішення КСУ
Сергій Марченко фото: сторінка Мінфіну у Facebook
5 Листопада 2020, 09:07
читать на русском

Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що у поточному році Україна отримала 2,1 млрд доларів від МВФ та 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС.

Водночас, відповідно до програми співпраці з МВФ, держбюджет буде виконаний повністю за умови отримання 6,2 млрд дол. запозичень від офіційних кредиторів. Про це міністр написав у колонці для сайту "24 каналу".

Тобто наразі маємо фіскальний розрив у 3,5 млрд дол., який маємо профінансувати. Країна не може собі дозволити втратити ці кошти. Тож раджу не спекулювати на згаданій темі, - зазначив міністр.

Він наголосив, що умови всього цього фінансування відомі, і полягають не тільки в нових реформах, але і в збереженні попередніх досягнень.

Їхнім наріжним камінням є зобов’язання України щодо реалізації антикорупційної реформи. Ми активно дискутуємо із партнерами щодо фінансових аспектів. Однак антикорупційні чинники цих угод непорушні, - зазначив Марченко.

Читайте також

За його словами, "будь-яку нашу спроба заблокувати антикорупційні реформи наші партнери вважають чорною міткою".

Він зауважив, що рішення КСУ порушило цю довіру і, як наслідок, "ускладнило нашу комунікацію".

Маю підстави стверджувати, що без законодавчого врегулювання цього питання міжнародні партнери заблокують нам усі фінансові угоди, - розповів глава Мінфіну.

Він нагадав, що раніше Україна домовилися про програму Stand-By з МВФ. Борд директорів Світового Банку затвердив Україні DPL, а ЄС –  "виняткову" програму макрофінансової допомоги. І наразі ці надважливі для держави здобутки і домовленості – під загрозою зриву.

Читайте також

Говорячи про оцінки керівної ланки Світового банку щодо рішення КСУ стосовно е-декларацій, міністр наголосив, що там вважають, що Україна порушує свої зобов’язання за DPL. Це ставить під загрозу усі проекти Банку з Україною. Загалом, ідеться про 2,23 млрд дол.

Якщо оперувати мовою цифр, то ризикуємо цього року втратити два транші МВФ по 700 млн дол., а також – 600 млн євро в рамках допомоги ЄС і 350 млн дол. – від Світового банку. А наступного – ще 1,5 млрд від МВФ, 600 млн євро від ЄС і 350 млн дол. Світового банку, - зазначив міністр фінансів.

Як приклад він навів вже майже готовий до укладання проєкт із МБРР щодо протидії в Україні COVID-19 обсягом 300 млн дол. у рамках програми "Модернізація системи соціальної підтримки населення України".

Переговори щодо підписання заплановані на 16 листопада, а схвалення Бордом Світового Банку – на 11 грудня. Втім, через рішення КСУ ці питання заблоковано.

Читайте також

Прикро, що Україна ризикує втратити як уже погоджене фінансування, так і кошти на продовження чинних програм. А це складає підґрунтя для дострокового повернення коштів, наданих за попередніми проєктами, - сказав Марченко.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Читайте також

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що рішення про оновлення Конституційного Суду України підтримав Європейський парламент.

1 листопада Зеленський розповів, що Конституційний суд вирішив знищити все, чого домігся Майдан.

Більше читайте в матеріалі "Парламент UA": Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ

1