Мати нардепа Железняка попри війну продовжує контролювати офісний бізнес в Донецьку, - Реєстр

Ярослав Железняк скромно мовчить про бізнес матері в ДНР
Головне
Мати нардепа Железняка попри війну продовжує контролювати офісний бізнес в Донецьку, - Реєстр
Ярослав Железняк
11 Червня 2024, 10:57
читать на русском

Ще в березні 2020 року, коли "Компромат.Leaks" опублікувало дані, стверджувалося, що сім’я нардепа Ярослава Железняка «має бізнес в Донецьку і співпрацює з владою так званої ДНР». З того часу пройшло понад три роки. Водночас згідно з даними OpenData, рідні політка й досі продовжують контролювати донецьку компанію ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ ОФІСНОГО ЦЕНТРУ“ КОНГРЕС-ХОЛ», а відповідно, й співпрацювати з окупаційною владою.

Так, за даними з Реєстру, серед співвласників ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ ОФІСНОГО ЦЕНТРУ“ КОНГРЕС-ХОЛ» - Железняк Ірина Василівна. Це мати Ярослава Железняка, котрий сьогодні очолює  фракцію «Голос» та обіймає посаду першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Бізнес-партнером пані Железняк у цьому бізнесі є особа на ім'я  Жигулін Олексій Михайлович. В Україні він перебуває під дією антиросійських  санкцій РНБО.

Ще 2020-го журналісти встановили, що батьки депутата Железняка Іван Степанович та Ірина Василівна зареєстрували керуючу компанію офісного центру "Конгрес-Хол" в Донецьку у 2012 році.  Разом з іншими інвесторами вони вклали кошти в будівництво 27-поверхової будівлі в самому центрі міста. Сам Ярослав Железняк на той час був помічником нардепа-регіонала  Олексія Плотникова, що "сприяло отриманню дозволу на будівництво". Після смерті батька у 2018 році компанією управляли мати нардепа і його сестра Оксана.

«Після відомих подій 2014 року, в "Конгрес-Холі" розмістились основні відділи та управління адміністрації так званої ДНР та підрозділи ФСБ Росії. Але ні Ярослав Железняк, ні його родина жодного разу не звернулись до правоохоронних органів України з заявою про незаконне захоплення їх нерухомості терористами ДНР та окупантами ФСБ», - йдеться в численних журналістських матеріалів трирічної давнини.

Підкреслювалося, що знаючи про цей сімейний бізнес, Железняк роками мовчав.  І очевидно, що продовжує мовчати й зараз.

Нагадаємо, що за ведення бізнесу з підсанкційними особами та на окупованих територіях в Україні передбачена кримінальна відповідальність. Чи відкрита наразі проти депутата Железняка або його родичів карна справа щодо бізнесу в окупованому Донецьку поки що невідомо. Відповідні запити на інформацію редакція готує до Служби безпеки України.

Читайте також

1