Мешканці шести областей можуть отримати додаткову допомогу на оплату комуналки або придбання палива

Допомогу надає благодійна організація Карітас Україна
6 Січня, 16:22

Українці, які постраждали від воєнних дій, можуть отримати допомогу на перезимування від української благодійної організації Карітас України. Вразливим категоріям людей можуть допомогти з придбанням палива або оплатою комунальних послуг.

Про це РБК-Україна розповів директор департаменту гуманітарного реагування Карітасу України Григорій Селещук.

Українці, які постраждали від війни та належать до найбільш вразливих категорій, можуть звертатися в Карітас України за допомогою на перезимування. У фонді є два види такої допомоги:

Грошова допомога на оплату комунальних послуг передбачена як для людей, які проживають як у квартирах, так і в приватних будинках.

Ця сума має забезпечити повністю оплату комунальних послуг – з розрахунку від 1800 гривень на місяць упродовж 3-4 місяців, приблизно 5-6 тисяч гривень на опалювальний період", – розповідає Григорій Селещук.

Кошти на придбання палива виділяють, якщо люди опалюють не газом, а дровами чи вугіллям.

В такому випадку ми або закуповуємо тверде паливо і привозимо людям, або видаємо грошовий грант, якщо вони можуть самі організувати покупку і доставку. Розраховуємо, щоб вистачало на зиму – 5-6 тон твердого палива", – уточнює фахівець.

На перезимування є й інші види допомоги: виділення коштів на придбання теплих речей, постільної білизни, речей для облаштування побуту. Також Карітас опікується 198 прихистками по всій території України, де люди можуть перезимувати у комфортних і гідних умовах.

У нас не дублюється той самий вид допомоги, але допускається комплексна допомога – якщо це велика багатодітна родина, то ми можемо виділити кошти на оренду сільського будинку, забезпечити дровами та продуктами харчуванням. Тобто родина отримує всі три види допомоги", – звертає увагу Григорій Селещук.

Грошові гранти на оплату комунальних послуг та придбання твердого можна отримати в таких областях:

  • Полтавській;
  • Київській;
  • Запорізькій;
  • Дніпропетровській;
  • Харківській;
  • Миколаївській.

В інших регіонах таку допомогу вже роздали, там наразі більше нічого не передбачено, зауважують в Карітасі України.

Для того, щоб претендувати на допомогу, треба відповідати критеріям вразливості, зазначає Григорій Селещук.

Є цільова група: внутрішньо переміщені особи; мешканці деокупованих територій; люди, в яких пошкоджене обстрілами житло; ті, хто проживають поблизу зони активних бойових дій на підконтрольних Україні територіях", – пояснює він.

Але є також критерії вразливості:

  • багатодітні сім'ї;
  • люди з інвалідністю або хронічними хворобами;
  • самотні літні люди;
  • одинокі матері і батьки.

Ці критерії є маркерами пріоритетності надання допомоги, тобто в першу чергу допомогу отримають люди, які мають не один критерій вразливості, а два. Наприклад, якщо у багатодітній сім'ї є дитина з інвалідністю. Насправді зараз більшість допомоги призначається тим, хто має два критерії вразливості", –зазначає фахівець.

У Карітас сформована система попередньої реєстрації для отримання допомоги, коли люди звертаються на гарячу лінію чи приходять в один з осередків.

Грошову допомогу людина отримує на картку через 3-4 дні. Проте, реєстрація на цю допомогу відбувається лише в осередку Карітас.

Нагадаємо, українці можуть отримати ще одну фінансову допомогу, а саме 620 гривень одноразової допомоги благодійного Фонду "Карітас Київ".

Читайте також