Гроші за прихисток: киянам доступна компенсація за допомогу переселенцям

Заяву на компенсацію потрібно реєструвати у ЦНАП
Гроші за прихисток: киянам доступна компенсація за допомогу переселенцям
Житло, квартира, оселя (Фото: pexels)
14 Вересня 2022, 17:32
читать на русском

Мешканці Києва які надали житло вимушеним переселенцям, можуть отримати компенсацію від держави.

Як повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, у столиці можна отримати компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Щоб отримати компенсацію, потрібно внести відомості про житло, доступне для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб до вебресурсу "Прихисток". Також ця інформація може бути внесена відповідною районною держадміністрацією після подання відповідної заяви власника житла.

Заяву в довільній формі із вказанням прізвища, ім’я та по батькові від кожної розміщеної особи потрібно подати до ЦНАПів Києва. Заява подається за місцем розташування житлового приміщення.

Відповідна заява подається й у день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості із зазначенням можливості надалі розміщувати внутрішньо переміщених осіб у цьому житловому приміщенні.

Для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до ЦНАПу заяву за встановленою формою та пред’являє відповідні документи, перелік яких розміщено на сайті.

ЦНАПи міста Києва працюють з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 17:00.

Всю актуальну інформацію можна отримати за телефонами гарячої лінії call-центру: 202-60-38, 202-60-39.

Детальніше про роботу соціальної програми "Прихисток" та процедуру отримання компенсації – за посиланням.

Що потрібно, аби отримати компенсацію?

  1. Подати заяву про готовність прийняти у себе переселенців до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через сайт https://prykhystok.gov.ua.
  2. При поселенні переселенців подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування.
  3. До 5-го числа кожного місяця інформувати орган місцевого самоврядування про кількість днів та переселенців, які проживали.
  4. Отримати компенсацію.
  5. Виплата компенсацій власникам відбувається до 20-го числа.

Нагадаємо, що українці, які вимушено переїхали з власних осель через активні бойові дії, отримають по дві або три тисячі гривень допомоги на проживання.

1