Українські біженці розповіли, від кого отримували допомогу

Більшості біженців допомагали волонтери та незнайомці
Українські біженці розповіли, від кого отримували допомогу
5 Квітня 2022, 11:57
читать на русском

Соціологи вияснили, як живуть українські біженці та з якими проблемами їм довелося стикатися.

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", переважна більшість українських біженців - жінки (83%), чоловіків виїхало 17%.

63% біженців виїжджають за кордон із дітьми, 21% — з батьками (своїми чи свого чоловіка/жінки), 17% — з чоловіком чи дружиною, 4% — з внуками, 14% — з іншими родичами, 7% — з друзями, знайомими, 13% — самі.

За віком найбільшу групу респондентів становлять люди від 30 до 39 років (37%), 26% — ті, кому від 40 до 49 років, 19% — люди віком від 16 до 29 років, 11% — віком 60 і більше років, 8% — ті, кому від 50 до 59 років.

76% респондентів — люди з вищою або незакінченою вищою освітою, 18% — із середньою спеціальною освітою, і лише 6% — із загальною середньою освітою.

Відповідаючи на запитання, чи отримували вони будь-яку допомогу з початку війни, 53,5% опитаних відповіли, що отримали допомогу від волонтерських організацій, 45% — що отримали допомогу від пересічних громадян, з якими до цього не були знайомі, 41% — допомогу від родичів, знайомих, друзів, 27% — від державних органів, 9% — від релігійних організацій, 7% — від підприємств, приватних підприємців (у тому числі за місцем роботи), 2% — від закордонних фондів, установ, посольств, консульств інших країн. 21% опитаних відповіли, що не отримували жодної допомоги.

Соціологи кажуть, що 55% опитаних виїжджали з країни, оскільки у їхньому населеному пункті відбувалися бойові дії, 13% сказали, що бойові дії відбувалися поблизу нього, 10% — що бойових дій не було, але їх населений пункт бомбардувався чи обстрілювався, 14% — що сусідні населені пункти бомбардувалися чи обстрілювалися. Лише 8% зазначили, що нічого з наведеного у їх населеному пункті або біля нього не відбувалося.

Нагадаємо, Україна спільно з ООН надаватиме грошову допомогу людям, які вимушено покинули свої домівки через повномасштабне вторгнення росії, та знайшли прихисток в інших областях України.

Читайте також

1