Михайлове диво: коли святкувати та що заборонено

19 вересня в Україні згадують архістратига Михаїла
Михайлове диво: коли святкувати та що заборонено
Церква, релігія, християни Фото: УНІАН
18 Вересня 2021, 20:20
читать на русском

19 вересня християни відзначатимуть свято Михайлове диво - свято на честь архістратига Михаїла.

Історія свята:

За легендою, у IV столітті поблизу Ієраполя Фрігійського (міста, що знаходиться в середній частині Малої Азії, нині Памуккале в Туреччині), цей святий створив диво - врятував від руйнування язичниками храм і цілюще джерело.

Згаданий храм був побудований на честь архістратига Михаїла - його побудував християнин в пам'ять про чудесне зцілення важкохворої доньки, а біля храму було цілюще джерело. До джерела за зціленням приходили як християни, так і язичники, які потім "увірували в істинного Бога".

Згодом у цьому храмі проводив служіння Архип, який звертав у віру Христа язичників. Влада міста намагалися його вбити, а храм знести. Ідолопоклонники з'єднали річища двох річок і направили потік на храм. Дізнавшись про це, Архип став молитися про запобігання лиха архістратигу Михайлу. За легендами, молитва його була почута: до храму з'явився архангел і ударом жезла зробив в горі широку розколину, в яку ринули води річок. Згодом місце, де сталося це диво, назвали Хони, що означає "розколина".

З того часу віряни вважають архістратига Михаїла захисником віри.

Передання Церкви говорить про те, що архангел Михаїл був учасником багатьох старозавітних подій. Наприклад, вказував дорогу ізраїльтянам під час виходу з Єгипту — у вигляді хмарного стовпа вдень і вогняного стовпа вночі. Крім того, відкрив Ісусу Навину волю Господа на взяття Єрихону і переніс пророка Авакума з Іудеї у Вавилон, щоб дати їжу Даниїлу, заточеному в рові з левами.

Віддавна у цей день селяни в пам'ять про "михайлове диво" відкладали всю роботу і справи на потім та влаштовували гуляння, які завершувалися застіллями.

Михайлове диво Фото: https://news.church.ua/2020/09/19/divo-v-xonex-ta-inshi-chudesa-arxistratiga-mixajila/

Архангел Михаїл в перекладі з давньоєврейської означає «хто, як Бог» або трохи по-іншому, з питальною інтонацією — «хто, як Бог?». Його називають архістратигом, тому що він очолив небесне воїнство, яке повстало проти відпавших від Бога ангелів і їх ватажка Деницю.

Звичаї та прикмети 19 вересня:

У цей день очікувалися перші заморозки, що отримали назву "михайлівські ранки".

Прийнято попередньо посваритися через якусь незначну причину, а вже за столом - миритися і брататися, щоб, за прикметами, не лаятися протягом всього року.

Також 19 вересня було заведено гадати - дівчата гуртом пекли святковий пиріг і в ньому запікали кільце. Кому з представниць прекрасної статі це кільце попадеться, та й вийде першою заміж.

Цього дня небажано мити голову – можна "змити розум".

Не можна сваритися і лаятися -  потрібно робити добрі справи й молитися.

Не можна було викидати залишки зі столу - їх потрібно віддати тим, хто голодує.

Якщо в цей день допомагати нужденним, то провини та гріхи можуть бути прощені.

Тепло і сонячно на Михайлів день - осінь затримається.

На деревах з'явилася паморозь - зима буде сніжною.

Осиковий лист лягає виворотом вгору, то зима буде теплою, а якщо навпаки - холодною.

Хмари ввечері мають синій відтінок - до змін в погоді.

Нагадаємо, у жовтні українці матимуть 11 днів вихідних, чотири з яких випадатимуть на святкування Дня захисника України.

Читайте також