Міняю сестру на дружину з інвалідністю: в Україні набув розмаху новий вид "бізнесу"- фіктивне одруження для військовозобов`язаних

За словами адвоката, довести фіктивність шлюбу дуже складно, але реально
Головне
Міняю сестру на дружину з інвалідністю: в Україні набув розмаху новий вид "бізнесу"- фіктивне одруження для військовозобов`язаних
кохання
13 Листопада 2023, 16:50
читать на русском

Після низки новин про ймовірне посилення мобілізації, в Україні з’явились так звані "свахи", які пропонують для військовозобов’язаних знайомство та фіктивне одруження з жінками, які мають інвалідність.

Про це пише ТСН.

Згідно з законодавством, шлюб з жінкою, яка має інвалідність, дає чоловікам право виїхати за кордон в якості супроводжуючого.

Цією обставиною вже понад рік користуються жінки, які мають інвалідність, пропонуючи свою руку за грошову винагороду. Тепер, як виявилось, фіктивні шлюби стають міні-індустрією — в профільних інтернет-спільнотах з’явились об’яви, автори яких вказують, що в них "є декілька жінок" для укладання фіктивних шлюбів.

Посередниця пропонує бажаючим жінок з інвалідністю оптом. Скриншот зі сторінки в соцмережі.

Як свідчить статистика однієї з таких інтернет-спільнот, зараз ця група в соцмережі налічує вже 2,5 тисячі учасників.

Як виявилось, в цих спільнотах учасниками тепер є не тільки жінки, які мають інвалідність, а й матері-одиначки. Вони також пропонують свої послуги.

Свої послуги, які межують з нелегальністю, жінки оцінюють від 3 тис. доларів до 6500 доларів.

Серед об’яв є і такі, автори яких пропонують в якості винагороди… своїх родичів. Так один з учасників спільноти написав, що шукає бажаючого, з яким готовий обмінятися сестрою. Як винагороду для себе просить жінку з інвалідністю.

Адвокат Андрій Межирицький, який знається на темі мобілізації, прокоментував інтернет-пропозиції фіктивних шлюбів:

"Фіктивність шлюбу встановлюється однозначно тільки судовим рішенням. На моє переконання, встановити його можна в разі добровільного зізнання однією стороною або обома. Якщо обидві сторони будуть стверджувати, що цей шлюб є реальним, не дивлячись ні на які супутні обставини —  все це не доводить фіктивність шлюбу. Це достатньо складна категорія для доказування. Але якщо хтось із учасників заявить про фіктивність, то його можна визнати фіктивним".

При цьому юрист звертає увагу обох сторін, що укладання шлюбу тягне за собою всі реальні обов’язки та надає права з розпоряджання спільним майном.

На питання про те, чи буде процвітати бізнес на фіктивних шлюбах, Андрій Межирицький відповідає однозначно: "На жаль, буде, не дивлячись на те, що з цим борються".

Читайте також

1