На Дніпропетровщині викрили "активістів", які "боролися з корупцією" вимагаючи хабарі (відео)

У разі відмови підприємців, їм створювали "суспільний резонанс" та завдавали шкоди репутації
На Дніпропетровщині викрили "активістів", які "боролися з корупцією" вимагаючи хабарі (відео)
Фото: СБУ
17 Грудня 2021, 14:22
читать на русском

Служба безпеки України викрила громадську організацію на Дніпропетровщині, яка прикриваючись боротьбою з корупцією, вимагала гроші з місцевого бізнесу.

Про це повідомили в СБУ.

Злочинну схему організував керівник однієї з місцевих громадських організацій. Зловмисник ретельно перевіряв наявність у держреєстрах та базах даних дозвільних документів, а у разі невідповідностей, звертався до поліції із заявою.

Потім "активіст" ініціював особисту зустріч із бізнесменом і пропонував розв'язувати це питання. Далі в ультимативній формі він озвучував суму "відкупу". У середньому вона становила від 3 до 5 тисяч доларів США.

До тих, хто відмовлявся, "активісти" застосовували увесь арсенал громадського впливу: блокували діяльність підприємства, запрошували журналістів на показові акції, подаючи це як боротьбу з порушеннями законодавства бізнесменами.

Схожими методами зловмисники намагалися чинити тиск навіть на правоохоронні органи – для "ефективного" розгляду поданих ними заяв.

Правоохоронці затримали зловмисника під час передачі йому 70 тисяч гривень за невтручання в паливний бізнес одного з місцевих підприємців.

У ході обшуків, проведених в офісі організації, за адресою мешкання "борця з корупцією" та в його приватному автомобілі, вилучено:

  • мобільні телефони та жорсткі диски із доказами протиправної діяльності;
  • документацію та чорнову бухгалтерію розрахунків із "жертвами".

Наразі йому оголошено підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення причетності громадської організації до інших випадків тиску на місцевий бізнес.

Нагадаємо, у Києві затримали групу псевдополіцейських, до складу якої входило семеро чоловіків. Члени банди орудували  під виглядом водіїв служби таксі та здійснювали кур’єрські доставки. Отримувачів замовлення звинувачували у торгівлі наркотиками та вимагали гроші. При цьому - представлялися працівниками поліції та погрожували кримінальною відповідальністю.

1