На Рівненщині заблокували канал мільйонної контрабанди бурштину до Азії (фото, відео)

Вартість вилученого каміння становить понад 30 мільйонів гривень
3 Червня, 00:00 276

СБУ заблокувала потужний канал контрабанди бурштину до країн Близького Сходу та Східної Азії, у ділків вилучили каміння на понад 30 млн грн.

Про це повідомила СБУ.

Учасники угруповання незаконно видобували і скуповували бурштин. Сонячний камінь ділки регулярно переправляли через кордон України  до країн Близького Сходу та Східної Азії.

Оперативники встановили, що до угруповання входили громадяни України та іноземці. Вони купували бурштин у незаконних старателів і мешканців північних районів Рівненщини. Товар переправляли літаками у багажі кур’єрів, приховуючи його від митного контролю, а також використовуючи підроблені документи ліцензованих надрокористувачів.

Зловмисники підшукували клієнтів через закриті профілі у соцмережах, а також проводили онлайн аукціони. Для безпечного обміну інформацією і деталями логістики організатори використовували спеціальне програмне забезпечення. Саме за його допомогою відбувався підбір замовників, а також показувався маршрут руху бурштину до закордонного клієнта. ПЗ також "підтримувало" фінансову звітність щодо протиправних транзакцій.

За підсумками слідчих дій у місцях незаконного видобутку бурштину виявлено та вилучено 5 мотопомп, 2 автомобілі УАЗ та бурштин сирець.

Правоохоронці також провели 67 обшуків у Рівненській, Київській областях та столиці за адресами проживання учасників угруповання і місцях зберігання незаконно добутого бурштину.

Читайте також

Під час обшуків вилучено:

  • понад 1 тонну незаконно видобутого бурштину сирцю;
  • майже 500 кг бурштину "пейзаж" та ювелірних виробів з сонячного каменю;
  • станки для кустарної обробки каміння;
  • $130 тис. та  € 30 тис., отриманих від незаконної реалізації бурштину;
  • мобільні термінали із встановленим програмним забезпеченням, які використовувались для реалізації "елітного бурштину";
  • чорнові записи щодо обсягів незаконного бізнесу і клієнтів;
  • 40 од. мотопомп та пожежні рукави для незаконного видобутку.

За результатами слідчих дій 4 учасників угруповання, у тому числі одного із організаторів затримано і повідомлено про підозри.

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до організації та підтримки нелегального бізнесу.

Нагадаємо, на Житомирщині блокували нелегальний збут гуртових партій бурштину-сирцю до країн Східної Азії.