На Рівненщині зафіксували штам коронавірусу "Арктур"

Штам виявили на території Дубенського району
На Рівненщині зафіксували штам коронавірусу "Арктур"
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
7 Листопада 2023, 21:52
читать на русском

У Рівненській області зафіксували новий підвид штаму Omicron – "Арктур".

Про це повідомив очільник місцевої ОВА Віталій Коваль.

"Причин для паніки немає, адже ВООЗ оцінює його серйозність, як низьку. Водночас, бачимо, що "корона" (Covid-19) нікуди не зникла і вакцинація від неї, як і раніше бажана, особливо у віці 65+. Тим паче минулого тижня мали летальний випадок в Костопільській громаді. Вакцини досі безоплатні та у вільному доступі", – написав Коваль.

Зазначимо, що цей субваріант Covid-штаму Омікрон, вперше виявлений у січні 2023 року в Індії, швидко поширився світом. Характеризується дещо підвищеним рівнем заразності, що в 1,2 раза більший, ніж близький штам Kraken. Арктур викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів Covid-19: високу температуру, кашель, біль у горлі, м'язову слабкість. А також додає новий симптом – сверблячий кон'юнктивіт (рожеве око) без гною, але з відчуттям липкості в очах.

Нагадаємо, у жовтні в Україні зафіксували штам коронавірусу "Еріс" – це варіант штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Омікрон", який викликає захворювання Covid-19. Наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу довкола "Омікрону".

Читайте також

1