На Водохреще в Україні очікується мороз і сильні снігопади

Українці на кілька днів згадають, що таке справжня зимова погода
На Водохреще в Україні очікується мороз і сильні снігопади
Зима, погода Фото: Simon Berger з Pexels
4 Січня 2024, 15:42
читать на русском

Синоптикиня Наталія Голеня, в інтерв'ю для NV, розповіла про неоднозначну погоду в перші десять днів січня. Ми відчуємо температурні перепади від плюсу до значного мінуса, а також будемо ховатися від хуртовин і навіть дощу.

"...4−5 січня — завдяки теплим повітряним масам із заходу температура повітря буде «плюсовою» — в межах +1…+7 вночі та вдень в Україні окрім півночі, де очікується у цей час 0…-5 градусів. Та це тепло пройде, і 6−7−8 січня знову з півночі може зайти холодне арктичне повітря, яке принесе морози. У північних, центральних і східних регіонах України найхолодніше: вночі −10…−15, на північному сході місцями і до 18−20 градусів морозу". - розповіла синоптикиня.

7−8 січня можливе ускладнення погодних умов на тлі зіткнення повітряних мас з півночі і півдня.

В західних та північних областях будуть снігопади, хуртовини, а південь і схід України будуть з опадами переважно у вигляді дощу. Центр — це дощ і мокрий сніг, налипання мокрого снігу, ожеледь.

Потім цей циклон переміститься на схід, а з півночі знову може зайти холодне повітря, тож 9−10 січня морози посиляться і будуть не тільки на півночі і заході, але і в центральних та навіть південних і східних областях.

Втім, період похолодання завершиться 10 січня, і до середини місяця прийде послаблення морозів до 0…-5 градусів у північних областях і навіть відлига — у південних.

У Києві та області чекаємо на зниження температури і опади у вигляді снігу, 4−5 січня — до 0…-5 градусів і опади у вигляді мокрого снігу та дощу. 6−8 січня, на старе Різдво, або Водохрещення за новим календарем, знову повернуться морози. А 7−8 січня можливі значні снігопади.

Нагадаємо, середня місячна температура в січні 2024 року прогнозується в межах 0-4 градусів морозу, на Закарпатті, в Криму, Одеській та Херсонській областях 0-2 градусів тепла. Це на 1,5-2,0 градусів вище за норму.

Читайте також

1