Нацбанк дозволив українцям купувати готівкову інвалюту за безготівку на 100 тисяч гривень на день

Новий спосіб купівлі інвалюти для фізосіб став четвертим варіантом у воєнний час
Головне
Нацбанк дозволив українцям купувати готівкову інвалюту за безготівку на 100 тисяч гривень на день
Гроші / Фото: Pexels
13 Червня 2024, 09:24
читать на русском

Національний банк офіційно дозволив банкам запустити для населення ще один вид купівлі іноземної валюти — готівкової інвалюти за безготівкову гривню (з оплатою з поточного рахунку) у максимальному обсязі до 100 тис. грн. на день.

Відповідне роз'яснення міститься у листі НБУ №40-0009/41356, пише «Страна».

Насправді це може бути оплата, наприклад, з карткового рахунку. Людина переказує банку з картки 100 тис. грн, а у відповідь отримує через касу, наприклад, долар. Скажімо, сьогодні за середнього курсу 40,90 грн/$ за 100 тис. можна придбати $2,4 тис.

Такий вид валютних покупок має бути вигіднішим за звичний готівковий валютообмін, якщо гроші надходять українцеві картку (зарплата тощо). Адже, щоб придбати $2,4 тис., фізособі потрібно спочатку зняти з рахунку 100 тис. грн — у банкоматі чи касі. А банки найчастіше беруть за такий оголошений стандартну комісію в 1% суми. На 100 тис. грн. це 1 тис. грн. Але при покупці готівкової інвалюти з картки комісія може не стягуватися, як пояснили «Країні» у банках.

Новий спосіб купівлі інвалюти для фізосіб став четвертим варіантом у воєнний час. До цього діяло три:

1. Купити готівкову інвалюту у касі за готівкову гривню. Обмеження за сумою було знято Нацбанком з грудня 2023 року, проте збережено вимогу щодо обов'язкового фінансового моніторингу з копіюванням документом від 400 тис. грн (інформація автоматично піде до Держфінмоніторингу).

2. Купити безготівкову валюту з поточного рахунку (з правом миттєвого зняття) обсягом до 50 тис. грн на місяць.

3. Купити безготівкову валюту з обов'язковим розміщенням на 3-місячний депозит обсягом до 200 тис. грн на місяць.

Як розповіли «Країні» у банках, деякі фінустанови ще до нацбанківського листа №40-0009/41356 проводили для окремих клієнтів 100-тисячний валютообмін безготівки на готівку, проте послуга не була масовою і надавалась лише обраним клієнтам.

Банки керувалися принципом «що не заборонено, то дозволено», відштовхуючись від простої логіки: під час великої війни Нацбанк дозволяє фізособам знімати з рахунків (незалежно від виду — поточний, картковий депозитний) до 100 тис. грн на день, а далі ніщо не заважає людині купити на них у касі долар чи євро. Тому можна дозволити людям діяти безпосередньо (без зняття гривні з рахунку) безготівково оплачувати інвалюту та отримувати її в касі.

Втім, так мислили і діяли лише одиниці, а більшість банків спрямовували до НБУ свої запити/питання щодо цього. Тепер Національний банк дав офіційне роз'яснення, в якому пояснив, що не бачить нічого незаконного в подібному валютообміні. Проте зажадав від банків не забувати про фінансовий моніторинг. Тобто банки повинні й надалі ставити клієнтам питання про походження коштів за найменших підозр. Хоча фінустанови і так роблять це регулярно з 2020 року при відкритті та облуговуванні рахунків.

Хоча фінансистам НБУ і дозволив купівлю готівкової заробітної плати за безготівку до 100 тис. грн на день — достеменно невідомо, коли банки масово запустять цю послугу. Це варто перепитувати у контакт-центрах фінустанов. У листі №40-0009/41356, який підписав заступник голови НБУ Дмитро Олійник, зазначено, що банки зобов'язані довести інформацію щодо можливості такого валютообміну до своїх клієнтів.

Про те, що робити, якщо ви підозрюєте, що долари та євро фальшиві, читайте тут.

Читайте також

1