Що робити, якщо ви підозрюєте, що долари та євро фальшиві

Необхідно звернутися до банку, що здійснює валютно-обмінні операції.
Що робити, якщо ви підозрюєте, що долари та євро фальшиві
Валюта, євро, долар Фото: Ibrahim Boran
30 Січня 2024, 20:52
читать на русском

На валютному ринку трапляються шахраї, які можуть підсунути фальшиві банкноти іноземної валюти. У разі, якщо людина сумнівається у справжності купюр, то варто звернутися до банку.

Як перевірити, чи іноземна валюта є фальшивкою, йдеться на сайті НБУ.

Зазначається, що якщо виникли сумніви щодо справжності купюр іноземної валюти, то громадяни можуть звернутись до банків (філій, відділень), що здійснюють валютно-обмінні операції. Вони приймають такі банкноти і разом із заявою пред’явника та довідкою про вилучення (прийняття) банкнот для дослідження передають Нацбанку.

"Дослідження сумнівних щодо справжності банкнот іноземної валюти здійснює Департамент грошового обігу Національного банку України безкоштовно. Банкноти іноземної валюти, які за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження повертаються ініціатору дослідження (банку)", - пояснюють у НБУ.

Підроблені банкноти вилучають з обігу. При цьому вони не відшкодовуються, а в установленому порядку передаються поліції. Банк зобов’язаний повідомити клієнта про результати дослідження.

"З актом про дослідження сумнівних банкнот клієнт може ознайомитися під підпис. Звертаємо увагу, що Національний банк України не проводить касових операцій з банкнотами іноземної валюти, у тому числі не здійснює обмін зношеної та пошкодженої іноземної валюти", - наголошують у банку.

Нагадаємо, Національний банк України з 1 грудня 2023 року скасував низку обмежень на валютному ринку. Зміни стосуються як підприємств, так і громадян.

1