З 1 грудня Нацбанк скасував низку валютних обмежень в Україні

Зокрема скасовані обмеження на продаж іноземної валюти громадянам
Головне
З 1 грудня Нацбанк скасував низку валютних обмежень в Україні
Валюта, долари Фото: Alexander Mils pexels.com
1 Грудня 2023, 10:41
читать на русском

Національний банк України з 1 грудня 2023 року скасував низку обмежень на валютному ринку. Зміни стосуються як підприємств, так і громадян.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний у Facebook.

"По-перше, скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінустанов на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню", - написав він.

За його словами, це важливо, оскільки де-факто наявність таких обмежень - це одна з причин множинності обмінних курсів.

"Відповідно знімаючи їх, ми маємо підстави очікувати, що це дасть нам змогу утримувати на мінімальному рівні різницю між курсами: готівковим та безготівковим. За підсумком це посилить стійкість валютного ринку", - повідомив Пишний.

По-друге, НБУ вирішив підтримати експорт через порти України, оскільки у судноплавстві наразі дуже складні безпекові умови.

"Маємо рішення - з 1 грудня Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволено переказувати за кордон кошти для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями", - розповів Пишний.

По-третє, НБУ ухвалив рішення щодо оплати лікування або відновлення за кордоном громадян, в тому числі учасників бойових дій.

"Відтепер українці можуть переказувати за кордон кошти для оплати послуг, пов'язаних зі процесом лікування та реабілітації в іноземних медичних закладах. Це і консультування, і діагностика, і оплата стаціонару", - написав він.

По-четверте, ухвалені зміни щодо українських студентів, які навчаються за кордоном.

"Тепер дозволено транскордонні перекази для оплати послуг, пов'язаних з навчанням. Зокрема: за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги", - розповів голова НБУ.

Нагадаємо, до кінця 2023 року очікувати на серйозні зміни по курсу долара не варто. Фахівці зійшлися в думках і визначили межу на якій триматиметься вартість валюти.

Читайте також

1