Повернення податкових перевірок і оформлення гуманітарки по новому: що очікує на українців з 1 грудня

Деякі категорії пенсіонерів у першому місяці зими можуть розраховувати на надбавки до виплат. Водночас отримувачів субсидій можуть позбавити грошової допомоги.
Головне
Повернення податкових перевірок і оформлення гуманітарки по новому: що очікує на українців з 1 грудня
Календар (Фото: pexels)
30 Листопада 2023, 06:37
читать на русском

Гуманітарку реєструватимуть по-новому

З 1 грудня в Україні починає працювати електронна система реєстрації гуманітарної допомоги. Паралельно до 1 квітня 2024 року діятимуть і паперові декларації. В Кабміні зауважили, що нова система полегшить процедуру ввезення та розподілу гуманітарки, адже відміняються гарантійні листи від військових, а також запити на поставку і всі інші довідки, спрощується звіт. Нововведення допоможе попередити зловживання під час ввезення та використання гуманітарки, сподіваються в уряді.

Пенсії в Україні: хто отримає надбавки

Очікувати на збільшення пенсій у грудні не варто. Доплати отримають лише ті пенсіонери, яким виповниться 70, 75 та 80 років. Надбавки становитимуть 300, 456, 570 гривень, відповідно.

Масова індексація пенсій очікується в наступному році. Попередньо її проведуть з 1 березня 2024 року. Згідно із заявами представників уряду, індексацію проведуть за новою бальною системою. Тим часом згідно з ухваленим кошторисом на наступний рік, вже з 1 січня 2024 року має зрости мінімальна пенсія — з 2 093 гривень до 2 361 гривні.

Водночас українські пенсіонери в грудні можуть отримати доплату від ООН. Підтримку отримують пенсіонери, які:

  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій;
  • мають пенсію менше ніж 3250 гривень;
  • не одержували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання для ВПО.

Розмір доплати індивідуальний — він становить різницю між фактичною виплатою та 3250 грн. Інформація про таких пенсіонерів міститься в базі даних Пенсійного фонду, тож подавати заяву не потрібно. Грошова допомога буде перерахована на ті банківські рахунки, на які зазвичай надходять пенсійні виплати, або через Укрпошту.

Українські пенсіонери, які виїхали за межі України, до 31 грудня повинні пройти фізичну ідентифікацію, щоб продовжувати отримувати виплати. Це можна зробити такими способами:

  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду;
  • засвідчити поточне місце проживання за кордоном через консульську посадову особу.

Щоб пройти ідентифікацію онлайн, потрібно:

  • зайти на вебпортал електронних послуг ПФУ;
  • у правому верхньому куті натиснути кнопку "Вхід" та обрати опцію "Дія.Підпис";
  • у новому вікні натиснути кнопку "Отримати код для входу";
  • відсканувати QR-код, що з’явиться на екрані, за допомогою опції зі сканування QR-коду в додатку "Дія". Для цього увійдіть в додаток "Дія" на телефоні та наведіть зчитувач QR-коду на сектор з QR-кодом на вебпорталі;
  • підтвердіть запит на авторизацію через "Дія.Підпис" та особу через перевірку за фото;
  • натисніть "Далі" та введіть п’ятизначний код для "Дія.Підпис";
  • вхід в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ буде виконано автоматично. Повідомлення про проходження пенсіонером ідентифікації буде сформовано у розділі "Мої звернення".

Зміни у виплатах переселенцям: скільки платитимуть ВПО

Кабмін на нещодавньому засіданні вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб та виплат їм держдопомоги. Зокрема, ВПО працездатного віку, яка не працює за відсутності поважних причин, упродовж 3 місяців із дня призначення виплат повинна посприяти своїй зайнятості. Тобто переселенці повинні:

  • працевлаштуватися;
  • подати заяву для отримання гранту на відкриття власної справи;
  • звернутися до служби зайнятості для отримання ваучера на навчання;
  • зареєструватись у службі зайнятості та отримати статус безробітного.

Як відомо, виплату державної допомоги ВПО на проживання, яка становить 3 тисячі гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисячі гривень для всіх інших з 1 серпня продовжили автоматично на шість місяців — до лютого 2024-го. Оскільки з 1 листопада 2023 року допомога стала строковою, тим, хто звернеться за нею у грудні, виплату призначать на шість місяців на сім’ю. Для оформлення виплат ВПО тепер має звертатись одна особа від усієї сімʼї, а не кожен член родини окремо". Водночас під час призначення виплат будуть враховуватися "майнові" критерії. Так, у допомозі можуть відмовити, якщо особа придбала нове авто, з року випуску якого минуло менше п’яти років; має на депозиті в банку загалом понад 100 тис. грн; придбала іноземну валюту, банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.

Субсидії у грудні: кому можуть припинити виплату допомоги

Усім, кому було призначено житлову субсидію на неопалювальний період та тим, у кого розмір субсидії був нульовим, на опалювальний період 2023–2024 років розрахунок виплати провели в автоматичному режимі. Наразі проводяться перевірки отримувачів субсидії через такі реєстри:

  • застрахованих осіб Пенсійного фонду України;
  • Державної податкової служби;
  • Міграційної служби;
  • актів цивільного стану громадян Міністерства юстиції.

За результатами перевірки отримувачам можуть відмовити у наданні субсидії на опалювальний період. Зокрема, втратити житлову субсидію можна, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї:

  • протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 000 грн (купівля земельної ділянки, транспортного засобу, цінних паперів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку. Але сюди не входять медичні, освітні та житлово-комунальні послуги згідно із соціальною нормою житла та об’єкти спадщини і дарування);
  • на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має у власності транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа) або більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше, ніж 15 років (крім мопеда і причепа);
  • має борги за оплату комунальних послуг за три місяці та більше, якщо такий борг перевищує 680 грн та відсутній договір про реструктуризацію з підприємством-надавачем.

Субсидію можуть скасувати, якщо домогосподарство має борги за ЖКП, які перевищують 680 грн.

Нагадаємо, субсидію призначають, якщо витрати домогосподарства на комуналку перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини. Тож якщо ці обставини зміняться, в субсидії можуть відмовити. "Скасувати субсидію можуть у випадку, якщо людина знайшла роботу. Тобто оформилася офіційно. Субсидію скасують, якщо її фінансові надходження будуть більші за встановлені норми.

Повернення податкових перевірок

Згідно зі схваленим парламентом законопроєктом №10016-д з настанням зими частково повертаються документальні податкові перевірки. Ухвалення документа було вимогою МВФ. Мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року. Проте станом на 28 листопада документ все ще на підписі у президента. Тому врешті перевірки повернуться лише за умови повернення проєкту із підписом Володимира Зеленського. "ВР відхилила блокувальні постанови щодо проєкту закону 10016д про часткове відновлення податкових перевірок. Перевірки щодо ризикових підприємств будуть відновлені з 1 грудня 2023 року. Очікуємо підписання президентом", — написав в телеграмі народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Проєктом №10016-д передбачається, що по 31 грудня 2024 року включно до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені лише:

  • платники податків, які займаються виробництвом та/або реалізацією підакцизної продукції;
  • платники податків, які у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні;
  • платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи;
  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають певним критеріям (наприклад, рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі).

Згідно із законопроєктом 10016-д мораторій на податкові перевірки для ФОП 1 та 2 груп діятиме до грудня 2024 року.

Читайте також

1