Нараховують плату за електроенергію, якщо в квартирі ніхто не живе: що робити

Фахівці розповіли, як уникнути боргів за світло, якщо в оселі ніхто не проживає
6 Січня, 19:36

Попри війну, українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Зокрема, необхідно платити за споживання електроенергії. Кожного місяця постачальник електроенергії виставляє рахунки. Їх отримують усі клієнти, навіть, ті власники квартири, в котрих ніхто не проживає.

У компанії YASNO розповіли, чому так відбувається і як не накопичити борги за порожню квартиру.

Чому можуть нараховувати оплату за світло, якщо у квартирі ніхто не проживає

Якщо у будинку або в квартирі, де ніхто не проживає, встановлена автоматична система обліку електричної енергії АСКОЕ, то оператор системи розподілу бачить, що споживання не відбувається, і тоді у рахунку такий клієнт бачить 0 грн до сплати.

Але якщо такої системи немає, то дізнатись чи відбувається споживання, чи ні, якщо клієнт про це не поінформував, оператор системи розподілу не може.

У компанії пояснили, що навіть якщо у квартирі ніхто не проживає і показання електролічильника не передаються, то нарахування за спожиту електроенергію все одно відбуватиметься – за середньодобовим споживанням.

Як не накопичити борги за світло

Щоб не накопичити борги за порожню квартиру, клієнт може виконати наступні дії:

  • відключити всі електроприлади і щомісяця передавати одні й ті ж самі останні зафіксовані показання електролічильника.
  • звернутись до оператора системи розподілу щодо тимчасового відключення електроспоживання. Тоді ОСР проведе відключення. Але важливо пам’ятати, що послуга з відключення та підключенню за ініціативою клієнта платна та буде проведена за кошти клієнта.

Термін підключення від трьох робочих днів у містах та до п’яти робочих днів у сільській місцевості.

Нагадаємо, з 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію. Тепер за 1 кіловат українцям потрібно платити 2,64 грн, але в ОП повідомили, що це не останнє підвищення.

Читайте також