Не останнє підвищення: українцям варто готуватися до нового подорожчання електроенергії

Якщо ціни не підвищать, українці отримуватимуть світло по 2-4 години на день
Головне
Не останнє підвищення: українцям варто готуватися до нового подорожчання електроенергії
лампа, електроенергія (Фото: pixabay)
15 Червня 2023, 12:47
читать на русском

З 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію. Тепер за 1 кіловат українцям потрібно платити 2,64 грн, але в ОП повідомили, що це не останнє підвищення.

Про це розповів заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, пише Обозреватель.

Так, Шурма зазначив, що Україна у питанні відновлення енергетичної системи має йти шляхом Ізраїлю, коли під час війни тарифи підвищувалися, попри складну економічну ситуацію. Тоді як Ірак, Ліван та Сирія відмовилися від підвищення.

Тому в уряді хочуть вивести тарифи на електроенергію для населення хоч би на рівень окупності струму. Інакше українці можуть отримувати “світло по годинниках” на постійній основі.

“Ізраїль, розуміючи, що йде війна, все ж таки адаптував ціни на електроенергію до мінімально необхідних рівнів. А були країни, які грали в дешевий популізм, зокрема, це Ірак, Ліван, Сирія, які під час воєн, коли їхні енергосистеми зазнавали руйнувань, ухвалювали політичні рішення тримати ціну на електроенергію на збитковому рівні, як в Україні. Кінчалося тим, що протягом пів року світло було в кращому разі 2-4 години щодня. Якщо ми не хочемо дійти до такої ситуації, коли через пів року будемо отримувати світло по 2-4 години на день, держава повинна приймати рішення, хоча вони, можливо, і не дуже приємні. Тобто в цьому ми хочемо піти шляхом Ізраїлю, а не Сирії чи Іраку”, – пояснив Шурма.

За словами Шурми, навіть після червневого підвищення тарифу до 2,64 грн/кВт*год ціна струму для населення глибоко субсидована – більш ніж удвічі. Однак таке підвищення дає надію, що енергетики матимуть ресурси для проходження наступної зими.

Також заступник глави Офісу президента відповів, куди підуть гроші від підвищення тарифів на світло. Кошти будуть спрямовані на потреби “Укренерго” та “Енергоатому”. Зокрема, це будуть ремонти трансформаторних підстанцій та енергоблоків.

Для того, щоб пройти наступну зиму, Україні потрібні десятки мільярдів гривень. А для повного відновлення енергосистеми знадобляться сотні мільярдів гривень.

Нагадаємо, Кабінет міністрів підвищив тариф на електроенергію для населення до 2,64 грн з 1 червня. Після підвищення тарифів на електроенергію з 1 червня суми платіжок українців зростуть приблизно на 250 гривень.

Читайте також

1