Нараховують плату за електроенергію, якщо в квартирі ніхто не живе: що робити

Фахівці розповіли, як уникнути боргів за світло, якщо в оселі ніхто не проживає
Нараховують плату за електроенергію, якщо в квартирі ніхто не живе: що робити
Електрична лампа (Фото: pexels)
6 Січня 2024, 19:36
читать на русском

Попри війну, українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Зокрема, необхідно платити за споживання електроенергії. Кожного місяця постачальник електроенергії виставляє рахунки. Їх отримують усі клієнти, навіть, ті власники квартири, в котрих ніхто не проживає.

У компанії YASNO розповіли, чому так відбувається і як не накопичити борги за порожню квартиру.

Чому можуть нараховувати оплату за світло, якщо у квартирі ніхто не проживає

Якщо у будинку або в квартирі, де ніхто не проживає, встановлена автоматична система обліку електричної енергії АСКОЕ, то оператор системи розподілу бачить, що споживання не відбувається, і тоді у рахунку такий клієнт бачить 0 грн до сплати.

Але якщо такої системи немає, то дізнатись чи відбувається споживання, чи ні, якщо клієнт про це не поінформував, оператор системи розподілу не може.

У компанії пояснили, що навіть якщо у квартирі ніхто не проживає і показання електролічильника не передаються, то нарахування за спожиту електроенергію все одно відбуватиметься – за середньодобовим споживанням.

Як не накопичити борги за світло

Щоб не накопичити борги за порожню квартиру, клієнт може виконати наступні дії:

  • відключити всі електроприлади і щомісяця передавати одні й ті ж самі останні зафіксовані показання електролічильника.
  • звернутись до оператора системи розподілу щодо тимчасового відключення електроспоживання. Тоді ОСР проведе відключення. Але важливо пам’ятати, що послуга з відключення та підключенню за ініціативою клієнта платна та буде проведена за кошти клієнта.

Термін підключення від трьох робочих днів у містах та до п’яти робочих днів у сільській місцевості.

Нагадаємо, з 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію. Тепер за 1 кіловат українцям потрібно платити 2,64 грн, але в ОП повідомили, що це не останнє підвищення.

Читайте також

1