Нардеп Гунько, який проходить у справі про хабар, гуляв Віднем, а його картка в цей час голосувала в Раді

Гунько зазначив, що неодноразово бував у Відні, де нібито проходив лікування і де мешкають його діти
Головне
Нардеп Гунько, який проходить у справі про хабар, гуляв Віднем, а його картка в цей час голосувала в Раді
Анатолій Гунько (Фото: Слуга народу)
12 Червня 2024, 12:50
читать на русском

Народний депутат України Анатолій Гунько, який проходить у справі про хабарництво і махінації з землями Національної академії аграрних наук, виїжджав за кордон під час війни. Зокрема, в ході засідання Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Гунько зазначив, що неодноразово бував у Відні, де нібито проходив лікування і де мешкають його діти. Нардеп також назвав конкретні дати перебування в столиці Австрії. Разом і з тим, як видно з результатів парламентських голосувань, карта Анатолія Гунька постійно проходила реєстрацію в залі. Зазначені факти можуть свідчити про свідоме «кнопкодавство» з боку Гунька та іншого невстановленого нардепа і підпадають під кримінальну відповідальність.

«Під час крайнього засідання Апеляції ВАКС нардеп Анатолій Гунько розповів про те як подорожував Віднем і навіть назвав дати перебування в Австрії, — пише журналіст-розслідувач із Чернігівщини Віталій Назаренко. – Я раніше робив запити на Держприкордон Службу, але там мені відповіли, що не вправі розголошувати відомості про державного діяча. Вийшло так, що діяч сам все сказав у прямому ефірі. Співставивши дати, побачив, що карточка Гунька голосувала. Кнопкодавство. А за це діло — кримінальна відповідальність. Побачимо що скажуть у ДБР».

Нардеп Анатолій Гунько був у Відні, а його картка голосувала у Верховній раді

Журналіст опублікував лист-повідомлення про злочин, який він направив на адресу Державного бюро розслідувань.

Що наговорив Гунько

Під час засідання в Апеляційній палаті ВАКС, яке транслювали в прямому ефірі https://www.youtube.com/live/INBAEgTHATo нардеп, котрий проходить у справі про хабарництво, визнав, що неодноразово покидав територію України нібито для лікування. Разом із тим, як видно зі свідчень Гунька, за кордоном він мав низку зустрічей у приватних справах.

«…31 травня 2023 року я поїхав був до Польщі, потім Відня, у мене погіршився стан здоров’я і там був Астіон Микола Васильович. (2:22). Під час моєї поїздки він забезпечив мені лікування і допоміг потрапити до лікаря… Мені було призначене лікування на три тижні, з 22 червня 2023 року…»

«…22.06 я був виїхав на лікування до Відня». (2:28) 28.06 я перервав своє перебування у Відні і повернувся на Україну і був присутній на сесії всі дні…»

Миколу Астіона нардеп Анатолій Гунько характеризував як «генерала поліції у відставці з потужними зв’язками», який допомагав йому вирішувати справи обдурених аграріїв, зокрема мова йшла про аграрія з Чернігівщини, депутата обласної ради Віктора Труша.

Гунько також повідомив, що його діти постійно живуть у Відні.

Парламентські «кнопкодави»

Проте цікаво інше. Відповідно до інформації з офіційного сайту Верховної Ради України, картка народного депутата Анатолія Гунька увесь час була зареєстрована в сесійній залі й іноді навіть голосувала.

Нардеп Анатолій Гунько був у Відні, а його картка голосувала у Верховній раді
Нардеп Анатолій Гунько був у Відні, а його картка голосувала у Верховній раді
Нардеп Анатолій Гунько був у Відні, а його картка голосувала у Верховній раді

На думку журналіста, зазначені факти можуть свідчити про свідоме вчинення Гуньком та іншим не встановленим народним депутатом злочинних дій, що спотворює волевиявлення та повинно бути переголосовано відповідно до регламенту Верховної Ради України.

За вказаних фактів та обставин, журналіст просить ДБР провести перевірку та притягнути народного депутата Гунька Анатолія Григоровича та іншого невстановленого депутата до належної відповідальності відповідно до ст.364-2 КК України. Судячи з усього, варто говорити про організоване злочинне угрупування з представників власників депутатських мандатів, яке діє в стінах парламенту і яке системно викривлює волевиявлення та кнопкодавить.

Нагадаємо, Анатолія Гунька викрили на хабарі на початку серпня 2023. За даними слідства, Гунько, який був головою Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування корупції на держпідприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук, запропонував бізнесмену отримати землю під обробку в обмін на хабар. За надання для обробки ріллі площею 1700 га одного з державних підприємств зловмисники вимагали 221 000 доларів хабаря. 85 000 доларів мали стати «авансом» і бути передані до початку обробітку земель. Під час передачі цієї суми нардепа і двох його пособників викрили «на гарячому». Цього ж дня нардепу повідомили про підозру. Гуньку загрожує до 12 років позбавлення волі і конфіскація. Після викриття «Слуга народу» виключила його з фракції. На початку листопада нардеп вийшов під заставу, повернувся до парламенту і увійшов до групи «Відновлення України» (частина забороненої проросійської ОПЗЖ). Гунька пов’язують з проросійським олігархом Віктором Поліщуком, який має родинні зв’язки з колишнім прем’єр-міністром і президентом РФ Дмитром Медведєвим.

Читайте також

1