Нардеп Маріковський неправдиво задекларував криптовалюту на майже 25 мільйонів гривень

«Слуга народу» Олександр Маріковський своєї провини не визнає і збирається судитися
Нардеп Маріковський неправдиво задекларував криптовалюту на майже 25 мільйонів гривень
Олександр Маріковський
1 Лютого 2024, 09:41
читать на русском

Національне антикорупційне бюро України повідомило, що народний депутат міг неправдиво задекларувати криптовалюту вартістю у 24 млн грн. Йдеться про "Слугу народу" Олександра Маріковського.

За інформацією слідства, у 2020 році депутат задекларував криптовалюту, яка нібито належала йому з 2019 року. Але правоохоронці встановили, що вказаний нардепом криптогаманець ніколи йому не належав, а транзакції з купівлі криптовалюти здійснювали громадяни іншої держави, які не мають відношення до підозрюваного.

"Вартість криптоактиву, який свідомо недостовірно задекларував підозрюваний, оцінено експертами у 24,6 млн грн", – уточнюють у НАБУ.

Розслідування здійснювали у співпраці з компетентними органами США у межах міжнародної правової допомоги.

Народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Маріковський заявив, що інформація про підозру стала для нього "повним шоком". Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"2020 рік були допущені суттєві помилки в декларації. Проходив повну перевірку, вважав і досі вважаю, що діяв чітко в рамках закону. Відповідав швидко та чесно на усі уточнення, ходив на допити і так далі. Пройшов фізичний обшук, нічого не знайшли, окрім 2 телефонів, АКМ, гранати та криптогаманця. Саме це було вилучено. Інфо про підозру стала для мене повним шоком. Провини не визнаю, свою честь та гідність зможу захистити в суді", – написав нардеп.

За його словами, він ніколи не займався корупцією, "нічого ні у кого не вкрав, не вивозив людей за бабки за кордон, не рішав за гроші питання, не наживався на війні".

Олександр Маріковський додав, що такої уваги не шукав, але буде з гідністю тримати усі виклики, які доведеться проходити.

Нагадаємо, журналісти Bihus.Info проаналізували десятки аналітичних звітів зі згадками про топ-посадовців, які за державний кошт готують для Офісу Президента та Кабінету Міністрів України. У звітах аналізують згадки про чиновників у медіа, підсумовують найважливіші події тижня за участі цих посадовців, а також визначають хто та за що їх критикував.

Звіти за бюджетні кошти замовляє державне підприємство “Центр Захисту інформаційного простору України”, яке підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики України. Вже понад чотири роки на замовлення підприємства такі звіти виготовляє компанія “Медіатека”, яка належить народному депутату від фракції “Слуга народу” Олександру Маріковському. За 2023 рік компанія отримала за такі звіти майже 10 мільйонів гривень з бюджету.

1