НАЗК має виплатити 7 млн грн за користування обладнанням для Реєстру декларацій

Агентство планує оскаржити рішення суду до апеляційної інстанції
НАЗК має виплатити 7 млн грн за користування обладнанням для Реєстру декларацій
10 Березня 2021, 12:07
читать на русском

Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ "Алтаюр", за яким Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має сплатити компанії близько семи млн гривень та повернути обладнання.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Зазначається, що позов стосувався повернення обладнання, яке раніше використовувалося для роботи Реєстру декларацій, та стягнення з НАЗК коштів щодо його оренди в розмірі 8 млн грн. Суд рішення задовольнив частково, тому з Державного бюджету України має бути стягнено 7 млн грн.

Агентство планує оскаржувати рішення суду в апеляційній інстанції. У НАЗК повідомили, що вартість обладнання в різні роки становила до 3,2 млн гривень, тому стягнення в розмірі близько 7 млн гривень є необґрунтованим.

У квітні минулого року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) наклав на обладнання арешт. Воно є доказом у кримінальній справі, тому рішення Господарського суду міста Києва суперечить рішенню ВАКС.

Як повідомили у НАЗК, суд не врахував поданий Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою позов в інтересах НАЗК щодо визнання договору, який був підставою виникнення спірних правовідносин, недійсним.

Читайте також


Контекст. Від 2017 по 2019 рік НАЗК орендувало обладнання в компанії "Алтаюр", вартість якого складала в різні роки від 2,37 до 3,2 млн грн. За оренду НАЗК сплатило підприємству 11,5 млн грн.

У січні 2020 року між "Алтаюр" та НАЗК розпочалися переговори щодо повторного укладання договору на оренду того ж самого обладнання. За оренду обладнання на 2020 рік компанія хотіла 5,1 млн грн, хоч балансова вартість була вдвічі меншою.

НАЗК скасувало відповідну закупівлю, оскільки запропоновані умови не відповідали погодженим. Після цього був проведений внутрішній аудит, за результатами якого виявили ознаки неправомірної вигоди. Матеріали аудиту подали до НАБУ, а на обладнання наклали арешт.

1