НБУ дало новий прогноз розвитку економіки України у 2024 році

Темпи зростання економіки цьогоріч оцінюють у 3,6%
Головне
НБУ дало новий прогноз розвитку економіки України у 2024 році
Гроші, долари, економіка / Фото: Pexels
21 Березня 2024, 12:44
читать на русском

Національний банк України поки не очікує, що зростання економіки України у 2024 році перевищить січневий прогноз центробанку у 3,6%.

Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю виданню "Forbes. Україна".

"Нова інформація, яку ми отримали за фактично два місяці з моменту фіналізації нашого січневого прогнозу поки що є достатньо збалансованою. Мені важко сказати, що ризики в один чи інший бік суттєво переважають", - сказав він.

Як зазначив Ніколайчук, ситуація з економічною активністю у 2023 році виявилася набагато кращою, ніж попередні очікування. Зокрема, сільське господарство унаслідок сприятливих погодних умов минулого року забезпечило додаткові майже 2 відсоткових пункти зростання ВВП. У підсумку НБУ оцінює економічне зростання минулого року у 5,7%.

"Цього року ми не закладаємо ще кращих погодних умов. В принципі ми маємо достатньо консервативні припущення по урожайності, очікуємо, що урожай буде нижчим, особливо це стосується зернових. Водночас достатньо м'які погодні умови вже цієї зими дозволили також мати дещо кращі результати по будівництву на початку року та раніше розпочати посів ярових", - сказав він.

Крім того, як зазначив Ніколайчук, стабільна ситуація в енергетиці дозволила відновити експорт електроенергії.

"Водночас, якщо говорити про іншу сторону медалі, то ми бачимо певне посилення ризиків того, що війна може бути тривалішою, ніж ми закладали в наш січневий прогноз, і це обмежуватиме відновлення. Тому баланс цих факторів, на мою думку, дає нам підстави говорити, що наш прогноз зростання ВВП цього року на 3,6% залишається достатньо реалістичним", - сказав він.

Нагадаємо, Національний банк прогнозує, що інфляція помірно пришвидшиться у 2024 році, але вже наступного року увійде до цільового діапазону, знизившись до 5,8%, а у 2026 році – до 5%.

1