НБУ прогнозує відключення електроенергії до кінця 2024 року

У Нацбанку розглянули одразу два сценарії подальшого розвитку подій – базовий та песимістичний
Головне
НБУ прогнозує відключення електроенергії до кінця 2024 року
лампа, електроенергія (Фото: pixabay)
4 Лютого 2023, 10:13
читать на русском

Нацбанк спрогнозував, що дефіцит електроенергії в Україні збережеться щонайменше до кінця 2024 року через російські обстріли.

Про це йдеться в інфляційному звіті, опублікованому на сайті НБУ.

Через цілеспрямовані атаки Росії на енергетичну інфраструктуру в Україні утворився значний дефіцит е/е. Водночас через масштаби пошкоджень, енергосистема продемонструвала високу гнучкість та адаптивність. А завдяки адаптації бізнесу економіка й надалі працює, хоч і на менших рівнях потужностей, – сказано у повідомленні.

У Нацбанку розглянули одразу два сценарії подальшого розвитку подій – базовий та песимістичний.

У базовому передбачено відносно швидке відновлення енергосистеми за допомогою ремонту та оперативного постачання обладнання.

У песимістичному, своєю чергою, враховано суттєвіші руйнування електростанцій або магістральних мереж. Також там згадується тимчасове зупинення окремих блоків АЕС через зниження маневреності системи, суттєві втрати у газо- та теплопостачанні, а також тимчасові відключення енергії в дефіцитних областях країни.

Попри те, що в прогнозі вказано очікуване повернення контролю над Запорізькою АЕС зі зменшенням ризиків безпеки, інтеграція в енергосистему допускається лише у другому півріччі наступного року – через мінування території та пошкодження обладнання.

Дефіцит енергії зберігатиметься в обох сценаріях, щонайменше – до кінця наступного року.

У базовому сценарії, крім іншого, вказано негативний внесок у ВВП 2023 року на рівні 1,9 в.п., а у 2024 році туди входить ще 0,6 в.п.

У песимістичному – 3,6 в.п. у 2023 році та ще плюс 1,5 п.п. 2024 року.

Базовий сценарій передбачає втрати у зовнішній торгівлі на рівні $2 млрд 2023 року і $0,5 млрд 2024-го.

Песимістичний – $4 млрд та $1,2 млрд відповідно.

Нагадаємо, обсяг генерації в Україні не збільшиться після закінчення опалювального сезону, тому українцям не варто очікувати на покращення ситуації з відключеннями світла.

Читайте також

1