НБУ запровадив нову пам'ятну срібну монету "Українська мова"

Монета приурочена до Дня української писемності і продовжує серію "Духовні скарби України".
НБУ запровадив нову пам'ятну срібну монету "Українська мова"
28 Жовтня 2023, 13:46
читать на русском

Національний банк ввів в обіг нову пам'ятну срібну монету "Українська мова" номіналом 10 гривень та тиражем 5000 екземплярів.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Монета приурочена до Дня української писемності і продовжує серію "Духовні скарби України". Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

На аверсі монети розміщено стилізовану букву "Ї" із соловейком, що символізує мелодійність української мови, в центрі літери – малий Державний Герб України. На дзеркальному фоні монети розміщено текстуру з контурів літер українського алфавіту, що асоціативно нагадує гніздо як символ дому та оберіг сім'ї.

На реверсі монети – стилізована композиція, що складається з букв українського алфавіту з акцентом на буквах Ґ, Ї, Є, І, які виділяють українську мову фонетично та графічно серед інших культур, що використовують кирилицю.

Монета продовжує серію "Духовні скарби України". Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Купити срібну пам'ятну монету "Українська мова" можна з 27 жовтня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. З листопада — у банків-дистриб'юторів: Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк, ПриватБанк.

Також у листопаді планується введення в обіг пам'ятної монети "Українська мова" номіналом 5 гривень з нейзильберу. Очікуваний тираж – до 75 000 штук.

Нагадаємо. Національний банк України ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 20 гривень із підписом голови регулятора Андрія Пишного. Вони з’явилися вже з 24 жовтня.

Читайте також

1