Незалежність України підтримують 80% її громадян - дослідження

Найбільше прихильників Незалежності серед молоді, яка народилася після 1991 року
Незалежність України підтримують 80% її громадян - дослідження
Українка (Фото: Європейська солідарність)
19 Серпня 2021, 14:54
читать на русском

Проголошення Незалежності України сьогодні загалом підтримали б 80% громадян нашої держави. Не підтримали б – лише 15%, вагалися з відповіддю – 5%.

Результати відповідного опитування оприлюднила соціологічна група "Рейтинг".

Найбільше незалежність України підтримує покоління, яке народилося після 1991 року (87%). Також більше тих, хто підтримав би Незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних. Попри розбіжності, не менше двох третин у кожній із демографічних груп підтримали б сьогодні проголошення Незалежності України.

Громадянами України ідентифікують себе 75% опитаних (11% не відчувають себе такими), натомість європейцями – 26%, "радянською людиною" - 21%. Серед представників Покоління Незалежності ідентифікують себе як громадяни України 86%, як європейці – 40%. Старші менше вважають себе європейцями, але частіше ніж інші ідентифікують себе як "радянську людину".

У регіональному розрізі західні області більше відчувають себе європейцями, ніж радянськими людьми, так само як Київ. Східні, – навпаки, більше ідентифікують себе з вихідцями з СРСР, ніж з Європи. Мандрівники, які частіше подорожують всередині держави, більше відчувають себе громадянами України.

Нагадаємо, рейтинг довіри до українських політиків очолює президент Володимир Зеленський, якому довіряють 46% опитаних, не довіряють – 52%.

Читайте також

1