Нині обмеження стосуються лише чоловіків: у Держприкордонслужбі прокоментували заборону на виїзд військовозобов`язаних жінок

Наразі немає процедури перевірки прикордонниками, чи є жінка військовозобов'язаною
Головне
Нині обмеження стосуються лише чоловіків: у Держприкордонслужбі прокоментували заборону на виїзд військовозобов`язаних жінок
ЗСУ, Збройні сили України, українські військові / Фото: president.gov.ua
8 Вересня 2023, 09:15

Те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"На цей час обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України", - наголосив Демченко.

Він підкреслив, що інших обмежень на цей час немає. Водночас речник додав, що, якщо будуть внесені зміни до цих правил, їх будуть дотримуватись.

"Якщо будуть такі зміни прийняті й вони наберуть чинності, й в них будуть вказані чіткі категорії, кого це стосується, то прикордонники забезпечать дотримання цих правил", - сказав Демченко.

Станом на зараз немає законних підстав обмежувати виїзд за кордон жінок, які мають медичні або фармацевтичні спеціальності та з 1 жовтня зобовʼязані стати на військовий облік, повідомив у коментарі начальник пресслужби командування Сухопутних військ ЗСУ Фітьо.

Він додав, що також наразі немає процедури перевірки прикордонниками, чи є жінка військовозобов'язаною.

"Перевіряти дипломи всіх жінок на кордоні ніхто не буде. Немає такої бази", — сказав Фітьо.

Нагадаємо, учора нардеп Веніславський заявив, що жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

З 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватись у військкоматах. Жінки інших спеціальностей поки можуть стати на облік за власним бажанням. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком до 60 років та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Разом з тим, до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації.

1