Нові монети "Єлизавета Ярославна" ввів в обіг Нацбанк з 28 липня

Вони присвячені київській княжні, старшій доньці Ярослава Мудрого
Нові монети "Єлизавета Ярославна" ввів в обіг Нацбанк з 28 липня
Пам’ятна монета “Єлизавета Ярославна” Фото: НБУ
28 Липня 2022, 15:37
читать на русском

Національний банк виготовив та увів в обіг нові пам'ятні монети "Єлизавета Ярославна", які присвячені київській княжні, старшій доньці Ярослава Мудрого.

Нові монети стануть обіговими з 28 липня, передає пресслужба НБУ.

Пам’ятна монета "Єлизавета Ярославна" Фото: НБУ

Номінал монет 2 грн, вони виготовлені з нейзильберу. Тираж - 30000 шт.

У Нацбанку нагадують, що у 1044 році Єлизавета стала дружиною норвезького короля Гаральда Суворого, який під час своїх перших відвідин Києва закохався у княжну і, здобувши славу і скарби, повернувся за нею.

Вдруге Єлизавета Ярославна вийшла заміж за короля Данії Свена ІІ Естрідсена після смерті Гаральда, який загинув під час битви. Основні джерела, що містять відомості про Єлизавету, – ісландські королівські саги, західні хроніки та вірші самого Гаральда, які він складав на честь доньки Ярослава.

Пам’ятна монета "Єлизавета Ярославна" Фото: НБУ

На аверсі монети розміщено: угорі на дзеркальному тлі – малий Державний Герб України, у центрі – орнамент із вплетеним тризубом, що прикрашає залізну сокиру з інкрустацією, датовану X–XIII ст., праворуч і ліворуч – стилізовані орнаменти, характерні для середньовічних Скандинавії і Київської держави.

Пам’ятна монета "Єлизавета Ярославна" Фото: НБУ

На реверсі монети зображено стилізований образ Єлизавети Ярославни на тлі декоративного фризу, виконаного в стилістиці скандинавської різьби по дереву та каменю, зі сценами, що ілюструють військові та поетичні таланти її чоловіка Гаральда Суворого.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив використовувати пам’ятні монети спеціальних випусків серії "Збройні Сили України" номіналом 10 гривень під час готівкових розрахунків як обігові монети.

1