Обрали спільний кінець: колишній прем'єр Нідерландів з дружиною пішли з життя через евтаназію

Дріс ван Агт та його дружина Євгенія мали по 93 роки і були дуже хворими
Обрали спільний кінець: колишній прем'єр Нідерландів з дружиною пішли з життя через евтаназію
13 Лютого 2024, 06:31
читать на русском

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт помер від евтаназії разом зі своєю дружиною Євгенією. Їм обом було по 93 роки. У країні зростає кількість пар, які обирають спільний кінець життя.

Про це пише Guardian.

Смерть експремʼєра та його дружини розглядають як частину тенденції до "спільної евтаназії", яка зростає в Нідерландах.

Попри те, що ця процедура для пар все ще є рідкістю, вона вперше була помічена в огляді всіх випадків у 2020 році, коли 26 людей померли через евтаназію одночасно з їхніми партнерами. Ця цифра зросла до 32 наступного року та 58 — у 2022 році.

За даними нідерландських ЗМІ, ван Агт був прем’єр-міністром з 1977 року по 1982 рік. Дружину, з якою він прожив 70 років, називав упродовж цього часу "моя дівчинка". Вони хворіли й "не могли бути одне без одного", пишуть місцеві медіа.

Ван Агт так і не оговтався повністю після крововиливу в мозок у 2019 році.

Ельке Сварт, представниця центру Expertisecentrum Euthanasie, який задовольняє бажання евтаназії приблизно 1000 людей на рік у Нідерландах, сказала, що запити будь-якої пари перевірялися на відповідність суворим вимогам індивідуально.

З 2002 року в Нідерландах евтаназія та допомога у самогубстві дозволені у шести випадках. Це, зокрема, нестерпні страждання, відсутність шансів на полегшення та тривале незалежне бажання смерті. Таке бажання мають підтвердити спеціалісти.

1