Окремі категорії пенсіонерів можуть отримати доплати до пенсії у розмірі 4200 гривень

Відповідні зміни у закони набули чинності цього року
Важливо
Окремі категорії пенсіонерів можуть отримати доплати до пенсії у розмірі 4200 гривень
Пенсія фото: УНІАН
29 Серпня 2023, 09:23

Навіть під час війни українці продовжують отримати пенсії. Деякі громадяни мають право на надбавки та доплати до пенсії.

В Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області розповіли, хто може отримати доплату до пенсії у розмірі 4200 грн.

Там зазначили, що з 1 липня 2023 року набули чинності зміни до законів України, якими врегульовано питання соціального захисту борців за незалежність України у XX столітті. А саме, відповідно до Закону від 29.05.2023 року №3113, в новій редакції викладено закони "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" та "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Таким чином, особам, визнаним борцями за незалежність України, яких комуністичним режимом було ув’язнено за їх переконання, встановлено надбавку до пенсії в розмірі 4200 грн. Також, починаючи з 2024 року, щороку з 1 березня таку пенсію за особливі заслуги індексуватимуть.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення, або з дня набуття права на неї, якщо звернення відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття такого права, але не раніше 01.07.2023 року, на підставі довідки Регіональної комісії обласної державної адміністрації, що підтверджує вищезазначений статус особи.

Решті категорій громадян, що мають особливі заслуги перед Україною розмір надбавки встановлюється за схемою в розмірі від 23 до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Варто зазначити, що з Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" вилучено статті, які визначали радянські звання та ордени підставою для призначення нових пенсій. Також даний вид пенсійної виплати відтепер не призначатимуть народним депутатам України, депутатам чотирьох і більше скликань ВР АР Крим, обласних, районних та міських рад. Проте пенсії, призначені до 01.07.2023 року продовжують виплачуватись на встановлених раніше умовах та підлягають перерахунку у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму.

У разі, якщо особа одночасно має право на надбавку з кількох підстав, встановлюється надбавка, що є більшою, у максимальному розмірі.

Нагадаємо, пенсіонерів, які не отримуватимуть або не витрачатимуть гроші зі свого пенсійного рахунку протягом 6 місяців, можуть позбавити пенсії.

Читайте також

1