Омбудсмен Лубінець подав заяву в поліцію на екс-нардепку Фаріон, яка негативно висловилася про військових, які говорять російською мовою

Головне
Ірина Фаріон заявила, що не вважає українцями військових з "Азова", які розмовляють російською мовою
Головне
7 Листопада, 11:35

Омбудсмен Дмитро Лубинець подав заяву до правоохоронних органів щодо образ Ірини Фаріон на адресу українських військових, які говорять російською мовою. Прямо її ім'я він не називає, але це зрозуміло з контексту.

Про це Лубинець написав у соцмережах.

Омбудсмен вважає, що опубліковані нещодавно у мережі відео з "негативними висловлюваннями та звинуваченнями щодо військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин" мають ознаки дискримінації, що карається 161 статтею Кримінального кодексу.

"Що вам хлопці заважають, якщо ви такі "сильні", і ви тоді дуже розумні, що вам заважає виконувати 29 статтю Закону про Збройні сили. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни , то немає армії - це зброд тоді.Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою.Нехай тоді себе назвуть російськими.Чому вони такі шалені?Чому зійшлося саме українською мовою.Вони такі великі патріоти, покажи свій патріотизм - вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", - заявила екс-нардеп.

Пізніше Фаріон знову висловилася про "москворотих" - тобто російськомовних - в українській армії. Вона заявила, що воювати в лавах ВСУ "це не заслуга" і "це не означає придбати індульгенцію на зневагу до державної української мови".

За словами Фаріона, україномовні військові "кожного москворотого повинні сприймати як ворога". Також він вважає, що російськомовних в армії потрібно "зневажати".

"Тих, хто не знає державної мови, хто б вони не були - зневажають. І гидують ними", - заявила екс-нардеп. Вона пропонує російськомовним із ЗСУ переходити на бік Путіна або їхати до Сибіру.

Читайте також