Омбудсмен Лубінець подав заяву в поліцію на екс-нардепку Фаріон, яка негативно висловилася про військових, які говорять російською мовою

Ірина Фаріон заявила, що не вважає українцями військових з "Азова", які розмовляють російською мовою
Головне
Омбудсмен Лубінець подав заяву в поліцію на екс-нардепку Фаріон, яка негативно висловилася про військових, які говорять російською мовою
7 Листопада 2023, 11:35
читать на русском

Омбудсмен Дмитро Лубинець подав заяву до правоохоронних органів щодо образ Ірини Фаріон на адресу українських військових, які говорять російською мовою. Прямо її ім'я він не називає, але це зрозуміло з контексту.

Про це Лубинець написав у соцмережах.

Омбудсмен вважає, що опубліковані нещодавно у мережі відео з "негативними висловлюваннями та звинуваченнями щодо військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин" мають ознаки дискримінації, що карається 161 статтею Кримінального кодексу.

"Що вам хлопці заважають, якщо ви такі "сильні", і ви тоді дуже розумні, що вам заважає виконувати 29 статтю Закону про Збройні сили. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни , то немає армії - це зброд тоді.Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою.Нехай тоді себе назвуть російськими.Чому вони такі шалені?Чому зійшлося саме українською мовою.Вони такі великі патріоти, покажи свій патріотизм - вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", - заявила екс-нардеп.

Пізніше Фаріон знову висловилася про "москворотих" - тобто російськомовних - в українській армії. Вона заявила, що воювати в лавах ВСУ "це не заслуга" і "це не означає придбати індульгенцію на зневагу до державної української мови".

За словами Фаріона, україномовні військові "кожного москворотого повинні сприймати як ворога". Також він вважає, що російськомовних в армії потрібно "зневажати".

"Тих, хто не знає державної мови, хто б вони не були - зневажають. І гидують ними", - заявила екс-нардеп. Вона пропонує російськомовним із ЗСУ переходити на бік Путіна або їхати до Сибіру.

Читайте також