Перестраховуються: після продуктових скандалів Міноборони почало закупати харчі за наднизькими цінами, але поганої якості

Це призведе до погіршення якості харчування українських захисників
Перестраховуються: після продуктових скандалів Міноборони почало закупати харчі за наднизькими цінами, але поганої якості
Яйця, продукти / Фото: Pexels
27 Січня 2024, 10:42
читать на русском

Міністерство оборони зайняло шкідливу позицію у питанні цін на продукти для ЗСУ. Після скандалу з яйцями по 17 гривень оборонне відомство вдалось до іншої крайності і у контрактах на постачання продуктів вимагає у постачальників купувати їжу за уже не існуючими цінами.

Про це пише економічний експерт Юрій Гаврилечко.

В результаті, попереджає він, це призведе до погіршення якості харчування українських захисників.

"Міноборони так злякалось скандалу з яйцями по 17, що тепер боїться піднімати ціни на тендерах, навіть якщо реальні ціни на продукти ростуть. Шкідлива позиція, яка в результаті може породити ще більші скандали. Уявіть собі, що все більше і більше військових або їхні родичі викладатимуть у соцмережі фото і відео неякісного харчування для захисників", – зазначає Гаврилечко.

За його підрахунками, Міністерство оборони прописує у січневих контрактах ціни, які були актуальними в кращому випадку минулого чи позаминулого року. При тому, що за даними Держстату, наприклад, тільки м'ясо за минулий рік подорожчало майже на 13%.

Для порівняльного аналізу він використав тендер Міноборони за 4 січня. І порівняв його з цінами на продукти у щоденному моніторингу порталу Мінфін та з цінами на продукти, вказаними у парламентській газеті Голос України.

Деякі позиції в результаті виглядають так:

  • Картопля: контракт МО – 6 грн/кг, Голос України – 12-20 грн/кг, Мінфін - 24,40 грн/кг
  • Капуста білокачанна: контракт МО – 12,6 грн/кг, Голос України – 15 грн/кг, Мінфін – 15,34 грн/кг
  • Макарони: контракт МО – 25,50 грн/кг, Голос України – 27-28 грн/кг, Мінфін – 28 грн/кг
  • Яйця: контракт МО – 4,8-4,92 грн/шт, Голос України – 9 грн/шт, Мінфін – 6,3 грн/шт
  • Свинина: контракт МО – 82,5-218 грн/кг, Голос України – 200-250 грн/кг, Мінфін – 166,47-231,42 грн/кг
  • Яловичина: контракт МО – 87-174 грн/кг, Голос України – 400 грн/кг, Мінфін – 261,7 грн/кг.

Ще в одному зі свіжих тендерів на Prozorro можна помітити "цікавий момент": один із постачальників офіційно звертався до МО з вимогою збільшити граничні ціни на продукти і наблизити їх до реальних. Але в Міноборони ідею не зацінили і написали, що граничні ціни "залишаються без змін".

Якщо ціни у контрактах МО залишаються без змін, то зі змінами буде якість їжі, яка у підсумку потрапить на стіл українському захиснику, застерігає економічний експерт.

Нагадаємо, раніше ЗМІ з посиланням на угоду Міноборони повідомило, що міністерство закуповує ходові харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж вони коштують в магазині. Йдеться про харчування у військових частинах, які знаходяться далеко від лінії зіткнення. Особливо в угоді виділялися яйця за ціною 17 грн за штуку. Це стало причиною низки гучних корупційних скандалів у Міноборони та відставки заступників міністра Резнікова.

Читайте також

1